home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A horgosi Szabó család lett Vajdaság példamutató nagycsaládja
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
A horgosi Szabó család lett Vajdaság példamutató nagycsaládja

A Magyar Nemzeti Tanács a népesedési stratégiájának keretében első ízben osztotta ki a Példamutató Nagycsalád díjat és a Családbarát Önkormányzat díjat. Az elismerésre azokat az önkormányzatokat jelölhették, amelyek családbarát munkahelyeket teremtettek, ösztöndíjakat adtak, segítették a kismamák ügyintézését, illetve anyagilag támogatták őket. Erre a címre két önkormányzatot jelöltek.

Zenta elismerő oklevelet kapott, bevezette ugyanis a nagycsaládoskártyát, valamint az önkormányzati munkahelyek tíz százalékát családbarát munkahellyé nyilvánította. Magyarkanizsa kiérdemelte a Családbarát Önkormányzat címet és díjat, mert saját népesedési akciótervet fogadott el, 2 millió dinárral támogatja annak programjait, segíti a nagycsaládos-egyesületeket, -szervezeteket, nagycsaládoskártyát vezetett be, az újszülöttek után egyszeri pénzjuttatást ad. Az ünnepségen elhangzott, hogy a díjazott önkormányzat ingyenes uzsonnáról gondoskodik az óvodákban és az általános iskolákban, továbbá az első három gyermek után 15 000 dináros egyszeri támogatásban részesíti a családokat, valamint a meddő párok lombikbébiprogramban való részvételét 75 000 dinárral támogatja. A Családbarát Önkormányzat díjat Magyarkanizsa nevében Darabán Piroska gyermek- és egészségvédelemmel megbízott tanácstag vette át.

— Az önkormányzat sokat tesz azért, hogy megállítsa az elvándorlást, és jólétet nyújtson a családoknak. Mindez természetesen nemcsak Magyarkanizsa, hanem az intézményeink munkájának érdeme is, a közösség számára emellett a művelődés és az infrastrukturális beruházások is nagyon fontosak.

Példamutató Nagycsalád elismerő oklevelet a kúlai Lackó, a hajdújárási Nagy, a kishegyesi Csőke, a bácskossuthfalvi Móricz és a padéi Kovács család kapott.

A Példamutató Nagycsalád díjat a horgosi Szabó család érdemelte ki, melyben hat gyermek nevelkedik. Szabó Gyula, az édesapa gépészmérnök és okleveles hitoktató, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanára, felesége, Szabó Gabriella festőrestaurátor. A család kezdeményezésére alakult meg 2003-ban a horgosi Fészek Nagycsaládos-egyesület.

— A nagycsaládos létnek van egy láthatatlan, de mégis kézzelfogható támogatója, az Isten. Amíg nem lép rá az ember a nagycsaládos lét útjára, nem is sejtheti, mennyi öröm, csoda, gondviselés, siker érheti. A nagycsaládos lét nagyon sok megpróbáltatással is jár, de ha újrakezdhetném, megint csak ezt tenném. Azt látom, hogy a keresztény értékek meg tudják újítani nemzetünket. Szerintem egy csodálatos időszak előtt állunk, és hiszem, hogy a szürke hétköznapokon nagyon sok család áldozata, példája áll előttünk — mondta köszönőbeszédében a büszke apa.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..