home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A horgászfelszerelés téli karbantartása (2.)
Bojniczky György
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám
A horgászfelszerelés téli karbantartása (2.)

Szedjük szét a peremfutó orsót — Az idén kegyes volt hozzánk az időjárás. Olyannyira, hogy egészen karácsonyig hódolhattunk szenvedélyünknek, horgászhattunk kedvünkre. Aztán hirtelen jött a hideg, néhány nap elteltével már -15°C–ot mutatott a hőmérő higanyszála, majd egy kiadós hóesés végleg elvágott bennünket a horgászattól.

De ha már így alakult, legalább most van alkalmunk horgászfelszerelésünk karbantartására. Egy „nagyszerviz” első hallásra igen bonyolultnak tűnik, de egy kis odafigyeléssel mi magunk is el tudjuk végezni.

Mint ahogyan már említettük, a legbonyolultabb feladat a horgászorsó karbantartása, apró darabjaira kell ugyanis szedni, meg aztán össze is kell rakni. Már hangsúlyoztuk, hogy egy korszerű peremfutó horgászorsó szétszedéséhez nemcsak kellő bátorság szükségeltetik, hanem egy kis műszaki jártasság is. Ha valakinek még nem volt alkalma ilyen szerkezet szétbontására, annak ajánlatos esetleg egy olcsóbb, rossz orsón gyakorolnia.

Egyébként nincs szükség speciális felszerelésre, egyszerű szerszámokkal is elvégezhető a munka. Szükségünk lesz egy megfelelő csavarhúzóra, hosszú, vékonyodó csőrű fogóra, erősebb csipeszre, esetleg nagyítóra, mosófolyadékra, műszerolajra és csapágyzsírra. Itt mindjárt felmerül a kérdés, milyen anyagokat használjunk erre a célra. Az alkatrészek lemosására motormosó folyadékot, de a petróleum is megfelel. Kenőanyagnak jó a Mol Liton LT2 csapágyzsír vagy a Trioxid műszerolaj. A tökéletes fékrendszer érdekében a féklamellák közé szilikonzsírt és szilikonolajat kell tenni (ezek Magyarországon szerezhetőek be).

Néhány lényeges dologra nem árt odafigyelni. Elsősorban arra, hogy az alkatrészek megtisztítása nélkül a zsír és az olaj pótlása értelmetlen, felesleges. Egy másik véglet, amikor túlzsírozzuk az orsóházat. Ilyenkor a zsír — főleg, ha nem megfelelő — a hideg hatására megdermed, és az orsó használhatatlanná válik. Arra is szeretnénk figyelmeztetni, hogy az alkatrészeket nem beáztatni kell, hanem megtisztítani. Golyóscsapágyat semmi szín alatt nem szabad motorbenzinnel mosni, és ha a csapágy lötyög, rozsdás vagy nagyon szennyezett, akkor az a legjobb, ha kicseréljük.

Lássuk a peremfutó orsó tisztításának munkamenetét lépésről lépésre: Egy üres munkafelületre (asztalra) terítsünk ki egy hosszabb ruhadarabot (rongyot) az alkatrészeknek. Ezután nekiláthatunk az orsó szétszedésének. Az alkatrészeket egymás után, szép sorban rakjuk a ruhára, mely megakadályozza azok elmozdulását, szétgurulását. Egy tálcára rakjunk egy kisebb edényt, mondjuk, egy üres konzervdobozt, melybe a mosófolyadék kerül. A nagyobb alkatrészeket fogóval, a kisebbeket csipesszel fogjuk meg. Így egy megfelelő ecset segítségével alaposan át tudjuk mosni őket. A tisztítás után minden alkatrészt rakjunk vissza a ruhára, az eredeti helyére. A textil felfogja a lecsöpögő mosófolyadékot is. Ezután egy ronggyal töröljünk szárazra minden alkatrészt. Az orsót immár fordított sorrendben kell összerakni, természetesen a megfelelő kenőanyagok használatával.

Zsírral kezelhető alkatrészek a nyitott golyóscsapágyak, a fogaskerekek, a csiga. Olajjal kezelendőek a siklócsapágyak, a főtengely, a zsinórvezető görgő vagy a felkapókar részei. A féklamellák közé — legyen szó első vagy hátsó fékes orsóról — a legmegfelelőbb kenőanyag a szilikonzsír és a szilikonolaj keveréke, mely nem préselődik ki használat közben, és akadálymentes fékezést eredményez.

A munka befejeztével ellenőrizzük, hogy az orsónk jól működik–e.

(folytatjuk) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..