home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A homokszobrok lenyűgöző világa
Tóth Lívia
2019.07.15.
LXXIV. évf. 28. szám
A homokszobrok lenyűgöző világa

Monostori Ferenc homokszobrász Ady Endrét ábrázoló alkotását teljesen véletlenül pillantottam meg Magyarországon, a Pilisben, Tinnye településen, egy kanyarban.

Majdnem elhajtottunk mellette. Miután megcsodáltam a rendkívüli homokszobrot, és készítettem róla néhány felvételt, folytattuk az utunkat. Itthon, a kirándulás felvételeit nézegetve, ismét elém került a homokból formázott Ady.

Miután utánanéztem a településnek és a művésznek, szomorúan állapítottam meg, hogy ha korábban értesülök erről a szenzációs tevékenységről, több szoborral is „találkozhattam” volna. De ami késik, az nem múlik, gondoltam, és megkerestem kérdéseimmel Monostori Ferencet. Ha „élőben” nem is, legalább fényképek formájában gyönyörködjünk az egyedülálló látványosságban. Aki ugyanis mostanában vagy a következő hónapokban — egészen október végéig — Tinnyén jár, a teniszpályánál tizenkét homokszobrot tekinthet meg. Mert Monostori Ferenc időközben megvalósította egy régi álmát, és megszervezte az I. Nemzetközi Homokszobor-fesztivál és -kiállítást. Ennek az előzménye volt az a tavalyi, önerőből létrehozott esemény, amelyen négy, a világvallásokhoz kötődő szobrot tett közszemlére a művész. A településen és a környéken élőknek azonban ez már szinte természetes, hiszen az utóbbi években Szent Istvántól kezdve számos „nagy embert” láthattak homokból kifaragva. Monostori Ferenc, akinek a nevéhez Guinness-rekord is fűződik, szobrászként végzett, majd 2003-ban, egy portugáliai utazása során szembesült először a homokszobrászattal.

Az idén, a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően, egy-egy Ukrajnából, Spanyolországból és Csehországból érkező művésztársa segítségével valósíthatta meg a fesztivál témáját. Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére a korszak jelentős személyiségeit, többek között Kossuth Lajost, Széchenyi Istvánt, Batthyány Lajost, Leiningen-Westerburg Károlyt formázták meg 2-4 méter nagyságban, az impozáns, 10 méter széles és 4 méter magas szoboregyüttes pedig a jász huszárok és az osztrákok összecsapását ábrázolja. A felsoroltakhoz társulnak még a magyar költők: Petőfi Sándor, József Attila, Ady Endre, Radnóti Miklós, Nagy László.

A szobrok összesen 325 köbméter homokból készültek, egy köbméter homok körülbelül 1,5 tonna. Egy 2 méteres portré mintegy 20 tonnát nyom, a lovascsata jelenetét ábrázoló szobor nagyjából 150 köbméter homokot „nyelt el”, így a súlya hozzávetőleg 200 tonna — olvashatjuk a kiállításról készült beszámolókban.

* Amikor a szerkesztőségben elmondtam az ötletemet, hogy egy homokszobrásszal szeretnék interjút készíteni, a kollégáimat leginkább az foglalkoztatta, hogyan készülnek a homokszobrok, és mennyire tartósak.

— A bányahomokot ipari döngölőbékával faszerkezetbe, kalodába tömörítem, és ezután lehet faragni. A szobrot a készítése közben folyamatosan locsolni kell, majd végül egy vízbázisú fixálóval permetezem le, és így ellenáll az időjárás viszontagságainak, vagyis hónapokon át, a kemény fagyokig megmarad. Tavaly például Jézus szobra még decemberben is megvolt, igaz, belepte a hó, és egy kicsit omladozott, de még lehetett látni, kit ábrázol. Az idén sem tett jót a sok eső, keletkeztek károk, de szerencsére most már szép az idő. A szél és a vihar nem árt a szobroknak, és a kisebb eső sem, csak a hatalmas, özönvíz jellegű. Aztán a homokot a következő évben is fel lehet használni, sőt, több évben, amíg koszos nem lesz.


Monostori Ferenc a kedvenc alkotásával
 

* Hogyan lehet megbékélni azzal, hogy nem az „örökkévalóságnak” alkot?

— Megszoktam, hogy az egyik szoborból készül a másik. Van jó fényképezőgépem, szeretek fotózni, mindig megörökítem az alkotásaimat. Ha megsemmisülnek is egy idő után, nekem örökre megmaradnak.

* Hol és mikor találkozott a homokszobrászattal, és miért kezdett el ezzel foglalkozni?

— Szobrásznak tanultam, kimentem Portugáliába, ott találkoztam ezzel a műfajjal. Nem első látásra lett szerelem, hanem másodikra. Eleinte ugyanis nem vettem komolyan, és emiatt nem is voltak sikereim. Néhány év elteltével szerettem bele, tetszik, hogy nagy formákat lehet viszonylag gyorsan létrehozni. Sokfelé jártam a világban, de mostanában itthon népszerűsítem a szobraimat és ezt a művészetet. Évről évre előállok valami újdonsággal, Tinnyén már hagyománya van a homokszobraimmal egybekötött rendezvényeknek. A környezetem elfogadja ezt a tevékenységet, mindig vannak érdeklődők, amikor dolgozom. Az emberek csodálatosnak tartják, ámulni és bámulni szoktak azon, hogy milyen szépek és különlegesek ezek az alkotások.

* Melyik a legkedvesebb szobra, és vannak-e tervei, hogy kiket szeretne még megformázni?

— Én valójában mindegyik szobromat szeretem, de a 2017-ben készült Konfuciusz a kedvencem. Nyilván vannak terveim, de leginkább azt szeretném, hogy ez a homokszobrász-fesztivál itt, Tinnyén megerősödjön, folyamatossá váljon, a következő években is meghívhassam a barátaimat, hogy közösen alkossunk, és a magyar közönséggel is megismertethessem a homokszobrok lenyűgözően varázslatos világát.

 

Guinness-rekordok
Monostori Ferenc az alkotótársaival 2010-ben 27 kilométer hosszú, kastélyokat formázó homokszobrot épített. A Guinness-bizottság helikopterrel repült a szoborcsoport fölé, hogy megszemlélhesse. A következő rekorddöntésük a legmagasabb homokszobor, a 16,8 méteres vár volt, melyet Duisburgban készítettek.


 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..