home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A holland aranykor festői
Összeállította: TÓTH Lívia
2014.12.17.
LXIX. évf. 51. szám
A holland aranykor festői

Az európai kultúra egyik virágkorát, a XVII. századi holland művészet időszakát mutatja be a budapesti Szépművészeti Múzeum Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című nagyszabású kiállítása.



A tárlat a legnagyobb mester, Rembrandt köré épül, akitől 20 remekművet láthatnak az érdeklődők — köztük a legkorábbinak ismert festményét és az utolsó önarcképét, valamint közszemlére tették Vermeer három alkotását is. Róla köztudomású, hogy évszázadokig névtelenség kísérte, és csak 32 képről állítják biztosan, hogy az ő kézjegyét viseli.

A csaknem 100 festő több mint 170 alkotását felvonultató kiállításon a Szépművészetei Múzeum gazdag holland gyűjteményének 40 alkotása mellé több mint 130 festmény érkezett jelentős magán- és közgyűjteményekből. 

A tárlat hét fontosabb szekcióra tagolódik. A látogatók elsőként a történelmi háttérrel ismerkedhetnek, majd a portréfestészet következik, többek között gazdag polgárok, különféle egyesületek elöljárói, házaspárok és családok képmásaival. A harmadik téma a bőséget, az élvezeteket foglalja magában dús csendéletekkel, felhalmozott javakkal, gazdagon berendezett házakkal, elegáns teraszokon lakomázó, mulatozó társaságokkal. A negyedik rész a vallással, az ötödik Rembrandttal és a kortársakra tett hatásával foglalkozik. Itt kaptak helyet a holland festőóriás alkotásai, például egy Minervát ábrázoló festmény is, mely egykor a híres magyar műgyűjtő, Nemes Marcell birtokában volt, jelenleg pedig egy New York-i magángyűjteményben található. Következik még a holland művészek számára oly fontos téma, a városi élet, és végül a tájképek. A látványt az Iparművészeti Múzeumból származó korabeli bútorok, használati tárgyak, illetve az Országos Széchényi Könyvtár térképei, atlaszai, földgömbjei teszik teljessé. Mielőtt elbúcsúznánk a csarnoktól, érdemes néhány percre megállni Forgács Péter kortárs megközelítése előtt is, aki számítógépes technikával a mester 37 híres arcképét építette be az alkotásába.

A kiállítás 2015. február 15-éig tekinthető meg. A Szépművészeti Múzeumnak egyébként egyelőre ez az utolsó nagyszabású projektuma, a jövő év tavaszán kezdődő rekonstrukciós munkálatok miatt ugyanis február 16-ától három évre, azaz 2018 tavaszáig bezárják.  
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..