home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A hitetlenség ideiglenes felfüggesztése
Brasnyó Zoltán
2015.01.03.
LXIX. évf. 53. szám
A hitetlenség ideiglenes felfüggesztése

Christopher Nolan titkokkal övezett sci-fijét több módon is interpretálhatjuk, talán mégis érdemes a legegyszerűbb módon kezdeni. A Csillagok között olyan mű, amelynek ott a helye a 2001: Űrodüsszeia, a Harmadik típusú találkozások és a Solaris mellett.

Azon kevés mozik közé tartozik, amely tökélyre csiszolva, hitelesen hozza a jól bevett filmnyelvi formákat. Minden újdonság mellett ott van valami ismerős, valami, ami visszaköszön a hasonló tematikát boncolgató alkotásokból. Elsőre talán nehéz eldönteni, nyújt-e maradandó, referenciaértékű élményt, azt azonban el kell ismerni, hogy miután megnézzük, még napokig velünk marad majd.  Hatalmas léptékű filmes vállalkozás, sírunk és félünk egyszerre, amikor pedig a végéhez érünk, máris tudjuk, hogy újra meg kell néznünk. Hatalmas képzavar, engem mégis David Lynch Mulholland Drive-jára emlékeztetett. Azért, mert a végén magam elé meredtem, és ez első gondolatom az volt, hogy aha, jó, akkor ezt most újra meg kell majd nézni. De lássuk a tényeket, és a sztori vázlatát. Mitől is olyan nagyszerű az Interstellar?

Elsősorban a sorozatosan drámai darabokat produkáló direktor, Christopher Nolan miatt, aki a legújabb Batman-interpretációk mellett az Eredetet és a Mementót is elkövette. Hollywood egyik legnagyobbjáról van szó, aki prófétikus filmes vízióival kápráztatja el nézőit és rajongóit, esetleg üli meg az egyszeri mozilátogató gyomrát. Most olyan sci-fit csinált, ami a műfaj rajongóinak talán csalódás is lehet (hiszen nem egy, a műfaj jellegzetességeit túlságosan kiemelő űrkaland), a sci-fiket könyékből elutasítók számára viszont akár kellemes meglepetéssel is szolgálhat.

*

A lassan élhetetlenné váló bolygónktól nem messze nyílik egy féregjárat, amit egy maroknyi NASA-tudós arra használ fel, hogy a hatalmas távolságokat leküzdve új lakóhelyet keressen az emberiségnek. Cooper (Matthew McConaughey) lesz az az űrhajós, aki néhány bátor előörs után eredve megpróbálja átszelni az ismeretlent, hogy megtalálja a tökéletes bolygót. A szokásos, a Föld pusztulását drámai képsorokon bemutató első képek szerencsére kimaradtak a filmből. Mindössze néhány részinformációval rendelkezünk arról, hogy az emberiség készletei vészesen fogynak, és minél előbb új lakhelyet kell találnunk magunknak. A Csillagok között hatalmas előnye, hogy nem moralizál, nem tartalmaz rejtett öko-kampányt, nem késztet arra, hogy folyamatosan saját felelőtlenségünkön szörnyülködjünk. Csupán mintegy három órán át sikerül fenntartania figyelmünket, és alámerülve lelkünk legmélyebb bugyraiba, egy varázslatos utazásra visz – na hová? – a csillagok közé.

A sci-fi nemcsak egy látványos filmes műfaj. Képes arra, hogy a nagyközönségnek olyan ötleteket, megfoghatatlan (és annak tűnő) koncepciókat tagoltan bemutasson és elmeséljen, amelyek befogadásához egy tudományos előadás végighallgatása sok esetben nem elegendő, vagy túl meredek. Az időutazás lehetőségét például oly módon boncolgatja, ahogyan még éppen hihető is lehet a felvázolt koncepció. Tehát azonosulni tud vele az is, akit kevésbé érdekel a téma. A meseszerű tudományos ismeretterjesztés azonban kétélű fegyver, ugyanis ugyanazzal a lendülettel a sci-fi a népbutításért is felelőssé tehető. Aki beül a legújabb Nolan filmre, annak a legfontosabb kritériumnak azonnal eleget kell tennie: ideiglenesen fel kell függesztenie hitetlenkedését. Cserébe viszont egy legújabbkori Űrodüsszeiát kaphat, amely sikeresen feledteti majd a Gravitáció után hátrahagyott űrt. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..