home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
A hit mélységének fokmérője
KOVÁCS Nándor
2006.04.19.
LXI. évf. 16. szám

04-08-1.jpg Tiroli mesterek munkája a Sárkányölő Szent György oltárszoborSzent György, a lovagi erények megtestesítője 303-ban hitéért szenvedett vértanúhalált. György tisztelete Európában a középkorban volt a legerősebb: mint általában a lovagok oltalmazója és a zarándokok meg a német lovagrend véd...

04-08-1.jpg Tiroli mesterek munkája a Sárkányölő Szent György oltárszobor
Szent György, a lovagi erények megtestesítője 303-ban hitéért szenvedett vértanúhalált. György tisztelete Európában a középkorban volt a legerősebb: mint általában a lovagok oltalmazója és a zarándokok meg a német lovagrend védőszentje kiemelkedő helyen állt. Az angol hadsereg csatakiáltása: ,,Szent Györggyel Angliáért!' III. Eduárdtól ered. Ő alapította meg 1348-ban a napjainkban is virágzó Szent György- vagy térdszalag-rendet, amelynek tagjaihoz az utóbbi években egyre több délvidéki nemzettársunk is csatlakozik.
Magyar nyelvterületen már az Árpád-házi királyaink idején is nagy tisztelet övezte e rendet. Népi vallásosságunkban Sárkányölő Szent György úgy él, mint a pásztorok, állattartók védőszentje. Nem véletlen hát, hogy szálláshelyeinken templomokat emeltek tiszteletére, egyházközségek sorát helyezték a védelme alá. Szabadkán 165 évvel ezelőtt alakult meg a Szent György nevét viselő egyházközség, a neogótikus stílusban épült templom pedig felszentelésének 110. évfordulóját ünnepli most, április 23-án, a templombúcsún. Az évfordulók minden közösségnek örömet szereznek, felelevenítő hatással vannak a közösségi életre. Az idei kettős évforduló öröme azonban némi ürömmel vegyül. Míg ugyanis a plébánia-közösség, majd a templom és a mellette helyet kapott iskola felépítését a népesség gyarapodása tette szükségessé, addig most visszafejlődés tapasztalható. Az iskola épülete már nem eredeti rendeltetését tölti be, de az egyházközség vonzásköréhez tartozó másik két általános iskolában is rohamosan csökken a magyar osztályok tanulóinak száma. A meglevő hívőközösség, mint ft. DOBAI István plébános mondta, egyre tudatosabban vállalja és vallja a keresztény katolikus hitet, de még mindig sokan élnek közöttük, akik a cselekvő hit helyett a kiváró álláspontot választják. Arra várnak, hogy meglássák, ebben a forrongó társadalmi helyzetben merre billen a mérleg nyelve, milyen irányba indul a közösségi élet. Nem érzik a mulasztással elkövetett bűn súlyát, azt, hogy minden tétlenül eltöltött pillanat jövőnket, életminőségünk alakulását teszi tönkre. Aki még mindig nem mer vallása mellett kiállni, az feltehetően politikai kérdésekben sem foglal állást, ez pedig arra utal, hogy alapvető erkölcsi álláspontok kialakításában is nagyon ingatag, állandóan változó magatartást tanúsít. Éppen az összefüggések következményei miatt döntött úgy az egyházközség plébánosa, hogy kapcsolódnak a nemzeti lelki megújulásért meghirdetett imaévhez, hiszen halogatásával Isten ellen vétkezünk, mert önmagunkat pusztulásában tétlenkedünk.
- A templombúcsúra egyre nagyobb számban érkeznek a hívők. A magyar népviseletbe öltözött lányok mellett a vasárnap reggel nyolc órakor kezdődő ünnepi szentmisén elhangzó alkalmi énekek is hálánk ünnepélyes kinyilvánítására irányulnak. Reményeink szerint itt lesznek a szomszédplébániák papjai is, és ezáltal sikerül városi szinten megünnepelnünk Szent György napját. Annál inkább fontos ez, mert a már említett évfordulóink mellett egyházközségünkben az 1940-es években megtelepedett domonkos rendi nővérek két tagja is az idén ünnepli fogadalomtételének ötvenedik évfordulóját. Plébániánknak mindenképpen erős háttere ez a szerzetesközösség, mert jelenlétükkel az igehirdetésnek, apostolkodásnak imahátteret teremtenek, ezenkívül pedig az egyházközség életének formálásában is nagy szerepet vállalnak. Szabadka és környéke egyébként 22 nővért adott a rendnek, akik közül hatan teljesítenek itt szolgálatot, a többiek pedig Korèulán, az Őrangyalokról elnevezett rendtartomány területén élnek - mondja a főtisztelendő úr. Itt, a Wesselényi úti Szent György plébánia területén a városias életmódnak megfelelően, külsőséges megnyilvánulások nélkül ünnepelik a templombúcsút. Nincsenek már körhinták, kirakodóárusok. Nincs az a kavalkád, amely különben nagyon sok helyen mára háttérbe szorítja a templombúcsú lényegét, a teljes búcsú elnyerését. Nagyon sokan csak a búcsúfiát kínáló sátorokig jutnak el, a templomba már be sem mennek.
Úgy tűnik, mintha halványulna bennünk az elődeinket jellemző erős hit, az a hit, amelynek kisugárzása nemcsak rájuk hatott megtartó erővel, hanem még mi, utódok is részesültünk belőle. Bizonyság erre a gondosan felépített templomaink stílusban is gazdag külső és belső díszítése. A kegytárgyak, szobrok és oltárképek. A Szent György-templom első oltárképe 1842-ben készült el, amelyet azonban még a XIX. században a drávaszögi Darázs falu templomának ajándékoztak, amikor a tiroli fafaragók műhelyeiben elkészült a Sárkányölő Szent György oltárszobor és a két mellékoltár.
- A templom belső festése is időszerű lenne már, de egyelőre csak a két oldaltorony eredeti színes, zsolnai cserepeinek felújítására telik. Az önkormányzat támogatása nélkül azonban ez sem sikerülne - mondja Dobai István atya a templombúcsút megelőző napokban, és abbéli reményének is hangot ad, hogy a hagyományok iránti érdeklődés nyomán újból felelevenednek majd a Szent György napját övező népszokások, hiszen a népi vallásosság is egyik fokmérője a hit mélységének.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..