home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A hit és a kereszténység képekben
Kovács Laura
2023.09.28.
LXXVIII. évf. 39. szám
A hit és a kereszténység képekben

Magyarkanizsán, a Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a Csíksomlyó és Kárpát-medencei keresztény értékek elnevezésű tárlat. Az eseményt a Keresztény Értelmiségi Kör és a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezte.

A tárlatot a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány és a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) civil szervezet hozta létre, a trianoni határokon kívüli keresztény magyarság összefogására, megsegítésére. A pályázatot, melyre a fotók készültek, a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása projektum keretében 2019-ben hirdették meg.  


Szabó-Hangya Teréz (A szerző és Puskás Károly felvételei)

A kiállítást Szabó-Hangya Teréz, a Keresztény Értelmiségi Kör elnökségi tagja nyitotta meg.
— Két magyarországi partnerünk számára is fontos a magyarok — éljenek bárhol — szülőföldjükön való megmaradásának segítése, a közös anyanyelv, a hit és a hagyományok megőrzése, a magyarságtudat erősítése. Ezt a munkát segíti Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén. A program két fő részből tevődik össze, a Kárpát-medencei keresztény értelmiségiek együttműködése, illetve a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészek támogatása. Ez utóbbiban az elmúlt években több rendezvényt bonyolított már le a KÉSZ a határon túli partnerszervezeteivel karöltve. Ezek között volt alkotótábor a határon túli magyar alkotóművészek számára, valamint kiírtak egy fotópályázatot is, amelyre a pályamunkák Kárpátaljáról, a Partiumból és Erdélyből, valamint Vajdaságból érkeztek. A díjazott és kiemelt képekből, illetve a díjat nem kapott, de magas színvonalú fotókból állt össze a kiállítás, melyet először Budapesten láthattak az érdeklődők, majd elindult vándorútjára. A fotók láttán rácsodálkozhatunk arra, hogy a Kárpát-medencében mennyi minden emlékeztet bennünket keresztény hitünkre, vallási kötelékünkre és hagyományainkra. Valójában ez volt a pályázat célja, bemutatni mindazt a gazdagságot, amelyet őseink alkottak, illetve amelyet a ma élő generáció is tiszteletben és életben tart — hallottuk Szabó-Hangya Teréztől, aki egy-egy felvételt is a látogatók figyelmébe ajánlott. — Elgondolkodtat minket, hogy a zarándoklat során elfáradt mezítlábas apáca megpihenve nem is figyel arra, hogy éppen testi éhségét és szomjúságát igyekszik egy almával oltani, hanem eközben is a távolba, mondhatnánk, a végtelenbe tekintve keresi útjának igazi célját, a megváltást. Láthatjuk, hogy ezernyi ember, dacolva az időjárással, az esővel, a köddel, a sárral, hogyan járja a zarándokútját Csíksomlyó felé, mely mára nemcsak a keresztények búcsújáró helye, hanem a világ magyarsága számára a nemzeti összetartozás jelképe is lett.

A kiállítás október 2-áig látogatható a képtár rendes nyitvatartási idejében: hétfőn, kedden és szerdán 8 és 15, valamint csütörtökön és pénteken 13 és 19 óra között. A belépés díjtalan.

Fényképezte: Kovács Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..