home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A hídember Szabadkán
Szakáll Laura
2023.03.24.
LXXVIII. évf. 12. szám
A hídember Szabadkán

2002-ben mutatták be A hídember című történelmi drámát Magyarországon. A gróf Széchenyi István életét, annak fontos állomásait feldolgozó filmet a forgatókönyvíró, Bereményi Géza rendezte. A címszerepet Eperjes Károly alakította. Az alkotás sikere több mint két évtized után is töretlen.

A minap Szabadkára látogatott az elismert alkotópáros, Bereményi Géza és Eperjes Károly. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató és Kulturális Központ csütörtök esti rendezvénysorozatának részeként szervezett közönségtalálkozónak a Kosztolányi Dezső Színház adott otthont.


Slobodan Gabr felvétele

A film 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg monarchiában. A forgatókönyvíró, rendező Bereményi Géza azt mondta, a céljuk az volt, hogy hitelesen bemutassák a magyar történelem kiemelkedő alakjának életét.

–A forgatókönyv Széchenyi István naplójából született, minden egyes jelent valóban megtörtént. Az ő hosszú és tartalmas életéből választottuk ki a leginkább filmre illő jelenteket. Bemutatni őt, ez volt a fontos – hangsúlyozta a Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, rendező.

Testi, lelki és szellemi felkészülést is igényelt a szerep megformálása. Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész jártas a sportokban, lovaglást is tanult, így könnyebben ráhangolódott Széchenyi figurájára, akinek minden korszakát érinti a film.

–Összetett feladatról volt szó. Több korszaka van Széchenyinek, a hóhányó fiútól egészen az idegösszeroppanásos, megtért emberig, ezeket kellett feltárni, és fel kellett készülni a lovaglásból is. Öt lovat használtam a filmben és sokszor még az öttusa pályát is hibátlanul lovagoltam. Fontos a szellemi, a lelki és a fizikai felkészülés, de ez minden szerepnél így van, nem csak Széchenyinél. Az a jó, hogy a film elkészült, és 21 év után sem bánjuk.

Az alkotókkal Jovánovity Patyerek Réka és Agárdi Gábor beszélgetett. A rendezvény a Mozdulj! Petőfi! eseményfolyam részeként valósult meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..