home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A hidat tovább kell építeni
Kartali Róbert
2023.12.12.
LXXVIII. évf. 49. szám
A hidat tovább kell építeni

2016-tól kezdve 142 milliárd forint érkezett a Vajdaságba a Prosperitati Alapítvány révén. Megtisztelő lesz Orbán Viktort arról tájékoztatni, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program jól működik, és a pénz valóban ott van, ahol lennie kell — összegezte szabadkai látogatása alkalmával Nagy János, a magyarországi Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár.

Nagy János hétfőn érkezett Szabadkára, hogy részt vegyen a Vajdasági Magyar Szövetség választási kampányában. A körút során ellátogattak a csantavéri Udvari családhoz, mely három gyermeket nevel abban az ingatlanban, amelyhez a Prosperitati Alapítvány falusi házvásárlási pályázatán jutott hozzá. Ezután megtekintették a Scenso Kft.-t, mely szintén nyertese a vajdasági gazdaságfejlesztési programnak. A látogatást a miniszter lakossági fórummal fejezte be Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a párt tartományi listavezetője és dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, köztársasági listavezetője társaságában a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben.

— A magyar kormány erős Közép-Európát szeretne építeni, ehhez pedig szükség van Szerbiára is, amellyel mára stratégiai mélységű az együttműködés, de a Belgrád és Budapest közötti politikai kapcsolat Szabadkán keresztül vezet, ami a Vajdasági Magyar Szövetséget jelenti — szögezte le a magyar politikus. Hozzátette: az lenne a legcélszerűbb, és a vajdasági magyarok számára az egyetlen járható út, ha ez az erő továbbra is megmaradna.

— Ismerjük a szerb barátainkat, az erő nyelvén értenek, az erő pedig szavazatokból jön, parlamenti százalékokból, abból, hogy hány képviselő lesz a szerbiai parlamentben és a tartományban, és hány magyar polgármester lesz az önkormányzatokban. Ehhez erő kell, amihez el kell menni választani. Azt az egységet, amit sikerült nehezen, sok kínnal-keservvel összehozni, nem szabad feladni, mert ezt a hidat meg kell tartani, sőt tovább kell építeni.

Nagyon nehéz a himnuszt éhesen énekelni — szemléltette a modern magyar nemzetpolitika alapjait az államtitkár, hiszen ahhoz, hogy a külhoni magyarok a külhoni magyar területen tudjanak gazdaságilag fejlődni, megélni, támogatás szükséges. Mint mondta, amit az anyaország hozzá tud tenni ehhez a megfelelő intézményrendszerekkel, azt a jövőben is meg fogja tenni, de a vajdasági választópolgároknak is egységet kell mutatniuk december 17-én.

Nagy János államtitkár hangsúlyozta a magyar kultúra megőrzésének fontosságát, kijelentve, hogy ehhez elengedhetetlenek a fiatalok, a családok és főként a magyar gyerekek. Kormányzati elképzelésként említette, hogy tervezik kiterjeszteni a családtámogatási rendszert a határokon túli magyar közösségekre is. Úgy fogalmazott, hogy ez kihívás lesz, és hosszú távú feladat, de az egységes magyar nemzetben hisznek, melynek a határon inneni és túli magyarok egyaránt részei.

Arra ösztönözte az embereket, hogy támogassák a VMSZ-t, és szavazzanak az egyetlen magyar érdekképviseletre. Mint mondta, ez a vajdasági magyarság egyetlen esélye, hogy erőt demonstráljon Vajdaságban és Szerbiában, valamint Magyarország felé is jelezze, hogy minden a legnagyobb rendben van, haladnak előre.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..