home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A hetedik – véget ért Zentán a Tiszavirág Fesztivál
Tóth Lívia
2019.06.17.
LXXIV. évf. 24. szám
A hetedik – véget ért Zentán a Tiszavirág Fesztivál

A természet erői is többé-kevésbé könyörületesek voltak a szervezőkhöz, így kiváló hangulatban zajlott le Zentán a hetedik alkalommal életre hívott Tiszavirág Fesztivál.

A június 14-ei, pénteki kezdésre a Tisza vízszintje annyit apadt, hogy az alsó rakpartra tervezett népzenei programoknak sem kellett más helyszínt keresni és szombaton a tűzijátékkal egybekötött közkedvelt, rendkívül látványos hajós, fáklyás felvonulást is megtarthatták. Ha nem lettek volna szúnyogok, melyek az esemény előtti permetezés ellenére is kissé megkeserítették a fesztiválozók életét, azt mondhatnánk, minden tökéletes volt. Hiszen még a vasárnap délutáni viharos és esős idő is elkerülte a Tisza parti várost, a lehűlés pedig jól is esett a kánikulától tikkadt embereknek. 

A kiváló borokat kínáló faházikók előtt esténként vidám társaságok beszélgettek, valamint sokan sétáltak a kézműves utcában is, amelynek a végén körhinta és ugrálóvár várta a legkisebbeket. A kis- és nagyszínpadon változatos műsorszámok, koncertek hívogatták az érdeklődőket, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozatos diákjai külön sátorban állították ki az alkotásaikat.

Az első napot Zenta város fúvószenekara nyitotta meg, majd az Inke and the Trailer akusztikus duó, illetve a Stand By együttes gondoskodott a közönség szórakoztatásáról.

Június 15-én, szombaton, a kisszínpadon Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ igazgatója és Predrag Popović könyvtáros bemutatta a Cultstream – A víz új kultúrája elnevezésű IPA-projektet, amelynek keretében a fesztivál is megvalósult. Ezt követően a jelenlévők a Stevan Mokranjac Zeneiskola növendékeinek és Dér Zsolt hegedűművésznek a fellépését kísérhették figyelemmel.  

A Tisza parti sétány alsó rakpartján már délután megkezdődtek a gyermekeknek szánt kézműves foglalkozások, majd a népzene kedvelői népesítették be a helyszínt. A fiatal népzenészekkel is kiegészülő Juhász zenekar és a csantavéri Mendicus tamburazenekar muzsikáját gyermekek, idősebbek és fiatalok egyaránt nagy tetszéssel fogadták, sokan táncra is perdültek. A szakmai együttműködő partner a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet volt. 

A nagyszínpad két koncertjét az újvidéki Hercenšlus zenekar és a magyarországi Gypo Circus szolgáltatta.

Vasárnap néptáncoktatást tartanak gyereknek, a Jazz&Roll együttes zenélt, valamint a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tűzzsonglőrei varázsolták el a jelenlévőket.

Zenta község közigazgatási hivatalának településrendezési, építésügyi és kommunális tevékenységi alosztálya az idei fesztiválon is gyűjtötte az eldobható elemeket és a műanyag zacskókat. Mindazok a polgárok, akik a standjuknál leadtak 10 eldobható elemet és 20 nejlonzacskót, vászonból készült tetszetős bevásárló szatyrot kaptak. 

Az esemény sokszínűségét a beszámoló szerzőjének felvételeivel, és néhány, a Facebook közösségi oldalról kölcsönzött fotóval próbáljuk meg bemutatni.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..