home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A hetedik csapatbajnoki cím
Tóth Tibor
2021.11.05.
LXXVI. évf. 43. szám
A hetedik csapatbajnoki cím

A Magyarkanizsa Úszóklub csapatban megnyerte a szerbiai hosszútávúszó ligát, emellett egyéniben összesítettben több 1., 2. és 3. helyet szereztek a klub tagjai. Összesítettben az 1. helyen Pilisi Zsófia, Bognár Csilla, Mészáros Etelka, Muhi Viktor és Muhi Ádám végzett, a dobogó második fokára Jovana Nedeljkov, Sőregi Márta, Balog Kornél és Hajdú Endre állhatott, a 3. helyet pedig Magosi Réka, Cukor Márk és Kordován Zoltán szerezte meg.

Muhi Ádám a korosztályos 1. hely mellett a férfiak abszolút versenyében a 4. lett.

— Korosztályomban, a 14—15 évesek között szereztem meg az 1. helyet, amivel természetesen elégedett vagyok. Tizenöt versenyen szálltam vízbe, szinte mindig a dobogó valamelyik fokán végeztem. A legnehezebb verseny a magyarkanizsai maraton volt a 7,5 km-es hosszúságával, valamint a hullámok és az állóvíz miatt a tavakban is nehéz volt úszni. Legkeményebb riválisaim az óbecsei úszók, de sikerült őket magam mögé utasítanom. Hatéves koromban kezdtem az úszóiskolát, azóta folyamatosan edzek. A koronavírus-járvány miatt a gyógyfürdő medencéje bezárt, így most hetente egyszer Zentára járunk edzeni. A következő idényben szeretnék kijutni az Európa-bajnokságra, tartani a jelenlegi szintet, és lehetőség szerint növelni is — mondta Ádám.


Az Ezüst-tónál a szezon végi díjátadáson (a Magyarkanizsai Úszóklub felvételei)

Muhi Viktor a 10—11 éves korosztályban nem talált legyőzőre. Tizenhárom futamon állt rajthoz, tizenegy futamot megnyert, kétszer 3. lett.

— A magyarkanizsai maraton a kedvencem, mert vitt a víz lefelé, valamint a megszokott, ismerős pályán úsztunk. A Tisza sodrása gyenge volt, a víz viszont kellemesen meleg, jó volt benne úszni. Jövőre szeretném megismételni az idei sikereimet — mondta Viktor, és azt is elárulta, hogy kedvence a 3 km-es táv.

Pilisi Zsófia a 10—11 éves lányok mezőnyében szerezte meg az összesített 1. helyet. Neki tizenkét verseny került a neve mellé, ezeken többször 1. vagy 2. helyen csapott célba.

— A belgrádi pálya és a hazai rendezésű versenyek a kedvenceim, a fővárosban ugyanis nagyon szép volt a táj, itthon pedig sokan szurkoltak nekem, ami pluszmotivációt adott. Hatéves korom óta úszom, az idei volt az első versenyidényem, és azonnal megnyertem saját kategóriámat. A klubban nagyon jó a közösség, úszni pedig hatalmas élmény, ezért tanácsolnám mindenkinek, hogy kezdjenek el úszni — mondta Zsófia, akinek kedvenc távja a 2—3 km.

Magosi Réka a 14—15 évesek között szerzett bronzérmet. Az idén tíz futamon indult fiatal lány elégedett a szezonnal, mivel két olyan riválisa mögött végzett a dobogó harmadik fokán, aki részt vett az Európa-bajnokságon. Réka eltökélt szándéka, hogy még több edzéssel harcba száll velük, és amint lesz alkalma, meg is előzné őket.

— A tíz versenyből három volt nagyon nehéz. A magyarkanizsai maratonon kicsi volt a sodrás, a 7,5 km-es táv pedig hosszú volt, a belgrádi versenyen egy szigetet kellett kétszer körbeúszni, így az 5 km során a sodrással szemben is úsztunk, és a hullámokkal is meg kellett küzdenünk, a Topolyai-tavon pedig nagyon kedvezőtlen időjárási körülmények fogadtak bennünket. Kedvencem a 2—3 km-es táv, de folyóban, tóban nem annyira szeretek úszni. Tanulmányaimat jövőre Szegeden folytatom, ott is fogok edzeni tovább, de magyarkanizsai színekben versenyzem. Szeretnék még többet fejlődni és jobb eredményeket elérni — mondta Réka.


A magyarkanizsai maratonon

A patinás egyesület elnöke, Dragan Aćić egy másik magyarkanizsai sikersportágból, a birkózásból érkezett az úszók közé.

— Az idén nyáron, amikor átvettem az egyesület vezetését, fogalmam sem volt, hogyan áll a klub, nem volt belelátásom a munkájába. Fél év után elmondhatom, hogy a létszámot, az eredményeket és az infrastruktúrát illetően is nagy tervek elé nézünk. Az országos csapatbajnoki titulus megszerzését tűztük ki célul, melyet el is értünk, így tíz év alatt már hetedik alkalommal bizonyult egyesületünk az ország legjobbjának. Ami az egyéni helyezéseket illeti, öt országos bajnokunk van, négy 2., négy 3. és két 4. helyezettünk, Muhi Ádám pedig az országos bajnoki cím mellett abszolút kategóriában a 400 versenyző között szerezte meg a 4. helyet. Az óbecsei, a szabadkai, a belgrádi és az újvidéki klubokkal versenyzünk, ezek nagyon nagy nevek a hosszútávúszás világában — mondta a klubelnök, aki a tizenhat éves birkózó-pályafutása alatt ötször nyert országos bajnokságot, az úszásba pedig a lánya húzta bele, aki több éve úszik a klubban.


Kormos Rudolf, a sikeredző 

A Magyarkanizsa Úszóklubban több mint 50-en edzenek, az igazolt versenyzők száma 19, akik évente 18-20 futamon indulnak Vajdaság- és Szerbia-szerte egyaránt.

— A téli időszakban a gyógyfürdő medencéjében edzünk, most azonban az ismert helyzet miatt bezárt az objektum, és heti egy alkalommal Zentára járunk át edzeni, ami számunkra nagyon kevés. A gyerekeknek télen is szükségük van az edzésekre, alapozniuk kell a tavaszi versenyekre. Nyáron már könnyebb a helyzetünk, hiszen a Tisza és a Velebiti-tó is rendelkezésünkre áll. Igaz, hogy május elején még egy kicsit hideg a víz, de legalább nyugodtan készülhetünk. Válogatott úszónk most nincs, viszont célunk, hogy a 2022/23-as idényre néhány fiatal versenyzőből megpróbáljunk válogatott úszót faragni, aki nemcsak az Európa- és a Balkán-bajnokságon képviselné az egyesület és az ország színeit, hanem az olimpiai játékokra is kijutna. Nem kis kihívás egy ilyen patinás klub vezetése, nemcsak fizikailag, hanem logisztikai szempontból is. Nyáron, amikor nincs iskola, és a legtöbb gyerek pihenőn van, a mi úszóink akkor is rendszeresen edzenek, több száz kilométert úsznak le a szezon elejétől a végéig. Minden versenyen ott kell lennünk, egyet sem hagyhatunk ki, amit nem mindig egyszerű megoldani. Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre, a szülőknek pedig hálásak vagyunk, hiszen saját idejüket, nyári szabadságukat szánták rá arra, hogy ott lehessenek gyerekeik mellett, és buzdítsák őket — mondta az elnök, és azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a kiváló eredmények a gyerekek mellett Kormos Rudolf edzőnek is köszönhetőek, aki több évre visszamenőleg rengeteg bajnokot nevelt ki.

Az országban, Szabadkától Novi Pazarig, huszonkét hosszútávúszóklub létezik, a szerbiai hosszútávúszás azonban még csak Európa második felében foglal helyet. A válogatottban rajthoz álló úszók nagy része mindössze tizennégy és tizennyolc év közötti, akiknek köszönhetően van remény, hogy a sportág előrébb lép, és legalább a középmezőnyhöz felzárkózik. A szegedi úszóklubbal kialakult egy jó kapcsolat, hiszen több magyarkanizsai fiatal a dél-magyarországi városban tanul és edz. A magyar hosszútávúszás sokkal előrébb tart, olimpiai bajnokai, érmesei is vannak, így a magyarkanizsaiak megpróbálnak minél többet ellesni.

— Elvárás, hogy 2022-ben is, immár nyolcadik alkalommal, megszerezzük az országos csapatbajnoki címet. Ezekből a gyerekekből olyan versenyzőket faragunk, akik nemcsak a szerbiai mezőnyben, hanem európai szinten is megállják a helyüket. Ehhez nagyon sok munka szükséges, de bízom benne, hogy néhány éven belül akár Európa-bajnokok is ülhetnek itt közöttünk — mondta Dragan Aćić klubelnök, majd megköszönte a Szerbiai Úszószövetség és Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester támogatását, aki anyagilag és logisztikailag is segíti a klubot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..