A hét műtárgya — Párták
2022.04.28.
LXXVII. évf. 17. szám
A hét műtárgya — Párták

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

A szabadkai Városi Múzeum Régészeti Osztályának Középkori Gyűjteményében néhány késő középkori párta is található. A leginkább megőrzött példány a felsőtavankúti Szent Anna lelőhelyről származik, ahol az első feltárásokat 1967-ben végezték.

A párta egy íves fejpánt, melyet a homlokra rögzítve viseltek. A fejdísz a kislányok és hajadonok viseletének részeként a szüzességet jelképezte a keresztény szokásoknak megfelelően. A Szent Anna lelőhelyen fellelt párta alapja egy bőrszalag volt, melyet hímzett kelmére varrt ezüstspirálokkal díszítettek. Az ezüstspirálokat 2 cm széles sávokban, átlós irányban, négyesével rögzítették. A sávok közötti terület alsó és felső részét a spirálokra merőleges irányú, ezüstfonalból készült hímzéssel töltötték ki, a hímzett részek között pedig további négy rövidebb, szintén merőleges irányú ezüstspirált helyeztek el.

A spiráldíszes párták a Kárpát-medencei viselet jellegzetes részei voltak a 14. század elejétől a 16. század elejéig. A spirálokból íveket, virágmintát, vagy ahogy a Szent Anna lelőhelyről előkerült leleten is láthatjuk, akár geometrikus díszítést is készítettek. A spirálokból kialakított alakzatokat általában cérnával rögzítették, ezért a feltárások során leginkább szétesett állapotban bukkanhatunk rájuk.

A pártákat a későbbi történeti korokban is használták, a díszítéseit továbbfejlesztve egyre összetettebb motívumokat alkalmaztak.

Dimovski Neda
Régész, vezető kurátor

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..