home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A helységek közti összetartó erő
Lőrinc Natália
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
A helységek közti összetartó erő

Kisoroszon megtartották a XIV. Guzsalyost, a testvértelepülések találkozóját.

Kisoroszon 2001-ben született meg az ötlet, hogy jó lenne évről évre legalább egy hétvége erejéig összejönni, ismerkedni, barátkozni a határon túli testvéreinkkel. A három település: Apáca (Erdély), Apátfalva (Magyarország) és Kisorosz felváltva ad otthont ennek a rendezvénynek. 2012-ben Csanádapáca is csatlakozott a „trióhoz”, abban az évben ott gyűltek össze a négy falu csoportjai.

Kisorosz ötödik alkalommal házigazdája a találkozónak. Az idén százharminc vendég érkezett a faluba. A vacsora és az elszállásolás után mindenki megtekinthette a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület előadásában Kiss Csaba Világtalanok című drámáját. A színészeket a közönség vastapssal jutalmazta. A folytatásban zsíroskenyér-partit szerveztek a Tájház udvarában — a közös éneklés, beszélgetés természetesen nem maradt el. A hosszú utazás fáradalmának nyoma sem volt. Az egyik erdélyi idős bácsi ki is jelentette: pihenni, aludni ráérnek majd otthon.

Sok fiatal megirigyelheti ezeknek az idős embereknek a vitalitását, életfelfogását. Hetven év felettiek is nekivágtak a nagy útnak, és senkitől sem lehetett panaszszót hallani — mosolyogva beszélgettek időssel, fiatallal, ismerőssel, ismeretlennel.

Másnap a csoport az aracsi pusztatemplomhoz látogatott el, majd Nagykikinda központjában tett sétát, s a nagy melegben a fagyizás sem maradhatott el. Délután kisoroszi amatőr alkotók — Sztánics Ferenc, Csúszó József, Karácsonyi György — műveiből nyílt tárlat a Művelődési Ház előcsarnokában.

Sztánics Ferenc tanító bácsi elmondta: amikor fát farag, mindig arra törekszik, hogy valami szépet alkosson. A fa segítségével saját érzéseit, gondolatait tudja kifejezni.

A XIV. Guzsalyos gálaműsorára minden csapat félórás műsorral készült. A csanádapácaiak kukoricafosztást mutattak be, és még Kukorica Jancsi is megjelent. Az apátfalvaiak Kéri Ferenc Helén és a tehén című darabját vitték színre, az apácaiak a régi katonai bevonulásokat elevenítették fel. A házigazdák műsorában az egyesület citeracsoportja, a magyar és a szerb tánccsoport, valamint a Gyöngykaláris vegyes kórus lépett fel. Az előadás végén a falu polgármestere, Kabók Imre átadta a guzsalyt Apáca polgármesterének, 2015-ben ugyanis az erdélyi település lesz a szervező. A vacsora után bált tartottak, a hangulatot a kikindai Kurunci zenekar fokozta. Az Ifjúsági Otthon terme megtelt táncolókkal, a zenészek szinte megállás nélkül húzták hajnalig.

Vasárnap reggel az ünnepi szentmisét msgr. Bogdán József celebrálta, kiemelve a testvértelepülések fontosságát, majd a katolikus temetőben az elhunyt Guzsalyos-tagokról emlékeztek meg. Ezt a polgármesteri hivatalban a testvértelepülések képviselőinek fogadása követte, majd a Tűzoltóotthonban a tűzoltók bemutatója. Közben a települések a saját jellegzetes ételüket készítették el bográcsban, a kisorosziak megmutatták, hogy pálinkát is tudnak főzni, a fiatalok pedig röplabdáztak, fociztak, kártyáztak, barátkoztak.

A vendégek estefelé indultak haza, és mindenki azzal vigasztalódott, hogy egy év múlva újra láthatják egymást. A közös pillanatok emlékét pedig a meglévőkkel együtt tovább őrzik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..