A helyi termékek népszerűsítése

A helyi termékek népszerűsítése

Nagyszabású gasztronómiai rendezvény helyszíne volt a hétvégén Zentán az újonnan megnyílt sportcsarnok.

A XIII. Mikulás-napi kiállítást és a XV. Nemzetközi Pálinka Fesztivált a Zentai Gazdakör és a Szent Miklós Pálinka Lovagrend szervezte, a Vajdasági Kulináris és Élelmiszeripari Kiállítást pedig a VaTeBeT (Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság), a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Vajdasági Magyar Fehérasztal Lovagrend jegyezte.

A megnyitón Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke, Ments András, a VaTeBeT igazgatója, Ádám József, a kiállítás ötletgazdája, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége elnöke, Báló Gábor, a zentai és csókai méhészeket tömörítő egyesület elnöke és Ceglédi Rudolf polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Az eseményt a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola Betlehemes Csoportjának alkalmi produkciója tette ünnepélyesebbé.

—Az új sportcsarnokunk méltó helyet biztosít ennek a lakosság által is kedvelt eseménynek. Reméljük, a kiállítás tovább fejlődik és olyan turisztikai látványossággá válik, amelyet nem csak a Tisza-vidéken, hanem külföldön is számon tartanak – emelte ki a község elnöke. 

A Mikulás-napi kiállítás elsődleges célja a hagyományos helyi termékek népszerűsítése. Zentai látogatása során ezt hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke is: — Ez a rendezvény nagyon fontos, különösen most, amikor lassan megteremtődnek a feltételei annak, hogy a helyi termékeket legálisan lehessen a kereskedelemben is árusítani. Annak a gazdaságfejlesztési programnak a keretében, amely a jövő év elején indul, többek között ezeket a termelőket, családi vállalkozásokat kell erősítenünk.

Ments András elmondta, a VaTeBeT megalkotta a helyi termékekre vonatkozó védjegyet és szabályzatot. Ezt azok a termékek kaphatják meg, amelyek legalább 51 százalékban helyi termékből és helyi munkával készültek.

— A VaTeBeT januárban két településen, Topolyán és Magyarkanizsán, helyi termékeket kínáló boltot nyit, a következő hónapokban pedig még 20-25 ilyen jellegű üzletet szeretnénk létrehozni Vajdaságban. Reményeink szerint február-márciusban a szerb parlament elé kerül a helyi termékekről szóló rendelet is, ami szavatolja majd a háztáji termékek legális értékesítését. Azoknak viszont, akik ipari mennyiségben képesek ilyen árút előállítani, a magyar állammal kötött szerződés alapján több országban tudunk lehetőséget biztosítani – jelentette be Ments András és átadta az első helyi termékről szóló tanúsítványt a zentai Zen szóda cégnek, ahol natúr és fahéjas almaitalt is gyártanak.    

A kiállítás alkalmából – a korábbi évekhez hasonlóan – a zentai és a csókai méhészek 15-15 kilogramm mézet ajándékoztak a Zentai Közkórház gyermekosztályának, illetve a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének.

A gasztronómiai rendezvénysorozaton több kategóriában díjazták a legjobb pálinkákat, hagyományos süteményeket, tortákat, hidegtálakat, savanyúságokat, befőtteket, lekvárokat, szörpöket.
BARÁT István és a Zentai Gazdakör felvételei  

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink