home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A helyén legyen a súlypont!
Gyurkovics Virág
2014.06.13.
LXIX. évf. 24. szám
A helyén legyen a súlypont!

A XXI. század technikai újításainak olyan vívmányokat köszönhetünk, amelyek valamennyi területen megkönnyítik a mindennapjainkat, legyen szó munkáról, kapcsolattartásról vagy tanulásról. Az újabb generációk diákjai azonban egyre nehezebben tudják elképzelni, hogy milyen lehet(ett) az élet számítógép nélkül, pedig alig néhány évtized távlatáról beszélünk. Az alábbi összeállításban arra kerestük a választ, hogy hogyan lehet megtalálni azt az egészséges arányt, amelynek betartásával nem rugaszkodunk el túlzottan ettől a tökéletlenségében tökéletes világtól.

A XXI. század technikai újításainak olyan vívmányokat köszönhetünk, amelyek valamennyi területen megkönnyítik a mindennapjainkat, legyen szó munkáról, kapcsolattartásról vagy tanulásról. Az újabb generációk diákjai azonban egyre nehezebben tudják elképzelni, hogy milyen lehet(ett) az élet számítógép nélkül, pedig alig néhány évtized távlatáról beszélünk. Az alábbi összeállításban arra kerestük a választ, hogy hogyan lehet megtalálni azt az egészséges arányt, amelynek betartásával nem rugaszkodunk el túlzottan ettől a tökéletlenségében tökéletes világtól.

Egy olyan személyt kerestünk fel, aki az internet megjelenése előtt kezdte meg tanulmányait, de utána is rálátása volt a változásokra, szemtanúja volt a világháló térnyerésének, illetve annak, miként épült be a számítógép a mindennapjainkba, és vált egyre nélkülözhetetlenebbé.

Fábián Gyula, a szabadkai Építőmérnöki Kar tanára a ’70-es években ugyanebben az intézményben folytatta tanulmányait. A ’90-es évek háborús körülményeitől menekülve volt alkalma megtapasztalni, hogy milyen az élet Ausztráliában. Noha szakmai tudása az ottani követelményeknek is megfelelt, a szerbiainál már akkor évtizedekkel előrébb járó életszínvonal azt is megkövetelte tőle, hogy számítógépes alapismereteiben is mielőbb felzárkózzon. Miután visszajött, el kellett telnie néhány évnek ahhoz, hogy technikai tudását az újításoktól ódzkodó itthoniak is elfogadják, majd még néhánynak, hogy az — Ausztráliában már húsz éve „megszokottnak” számító — informatika nálunk is elterjedjen.

Fábián Gyula a tanár szemszögéből, de összefüggéseiben látja a XXI. századi változásokat. Az internethasználat előnyeiről és hátrányairól, a hasznos ismeretanyagról és a tanulás eszközeiről, a hallgatók tudáshoz való hozzáállásáról elmondott gondolatait igyekeztünk az alábbiakban összefoglalni.

Az ismeretanyag

Noha szembetűnő, hogy megváltoztak a tanulás módszerei és eszközei, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy mindez azért történt, mert maga az ismeretanyag, amelyet el akarunk sajátítani, másmilyen jellegű, mint a múltban. Régen közvetlen összefüggés volt a tanulás és a létfenntartás között. Az ismeretszerzés arra irányult, hogy megtanuljunk életben maradni. Jelenleg már egyre homályosabb az ok-okozati viszony a tudásanyag és a motiváció között, hiszen a mai civilizált társadalomban már olyan elvont dolgokat tanulunk és alkalmazunk, amelyek sokszor nincsenek közvetlen összefüggésben az élettel.

Az ismeretanyag elsajátítása napjainkban két okból történik: egyrészt manapság is az a cél, hogy javítsuk a túlélési esélyeinket — aminek árnyaltabb formája az életkörülmények javítása —, és mert örömforrást látunk benne. A lexikális tudásszerzéssel szemben azonban értékesebb, ha a tanulás arra irányul, hogy gondolkodás útján növelje az intelligenciát. Ez utóbbi ugyanis nem az ismeretanyag birtoklását jelenti, hanem azt a képességet, hogy miként tudjuk hasznosítani.

A társadalom

Minden fejlett társadalomban közismert és elfogadott, hogy a pénz, amelyet a tudományba befektetnek, aránylag rövid időn belül megtérül, hiszen az minden egyéb tevékenység mozgatórugója. Ha a vezetők ezt szem elől tévesztik, országuk csak kulloghat a fejlettebbek után. A kitörés lehetősége abban rejlik, ha megtanulunk valamit igazán jól csinálni. Ennek nem kell szükségszerűen csúcstudománynak lennie (lásd: a görögök a turizmusban, az olaszok a formatervezésben, a németek pedig a technikában jeleskednek). Mégis valamennyinél közös pont a tanulás, mert nélkülözhetetlen bármihez, amit magas színvonalon, jól akarunk művelni.

A kérdés, hogy tudatában vagyunk-e annak, mit és milyen eszközökkel tanuljunk. A közösség, amelyben élünk, lehetőségeivel jelentős mértékben meghatározza, hogy mivel foglalkozhatunk. Diktálja az ehhez szükséges tudás milyenségét, azaz az ismeretanyag mennyiségét, minőségét és eszközeit is.

A tudásszerzés eszközei

A tudásanyag minőségét a társadalom fejlettsége, a kívánt életmód diktálja. Az ismeretek elsajátításához időnként olyan új módszerek bukkannak fel, amelyek néha még az aktuális szükségleteket is megelőzik. Így volt ez a számítógépek megjelenésével is, aminek a következménye a többi közt az úgynevezett komputerangazsált tanulás lett.

A kezdet kezdetén a számítógépeket túlnyomórészt kalkulációra használták. A technikában ez nagymértékben kiszélesítette a korlátokat, mert összetettebb problémák megoldását is lehetővé tette. Később megjelentek a komputer kínálta egyéb lehetőségek, mint például az internet, amely az ismeretanyagokat szélesebb körben is hozzáférhetővé tette. Csak korlátolt mértékben azonban, hiszen a legjelentősebb stratégiai ismeretek gazdasági és politikai okokból soha nem fognak felkerülni a világhálóra. Őrződnek, mint a hétpecsétes titkok, merthogy ezekben gazdasági előny — pénz — rejlik. Az internetre többnyire olyan ismeretanyag jut fel, amely közvetlenül nem konvertálható anyagi javakra. Ezzel máris visszajutottunk a gondolkodás- és az intelligenciafejlesztés kivételes jelentőségéhez.

Tanulás régen...

A ’80-as években egy diplomamunka megírásához az elektronikai segédeszközökből legfeljebb egy digitron állt a hallgatók rendelkezésére. Amikor a diák ki akart számítani valamit, előbb leírta a képletet, majd behelyettesítette a számokat, és a digitron segítségével elvégezte a műveleteket. Ez a módszer immár elavultnak tűnik, holott volt egy előnye: minden számítás alkalmával újra le kellett írni a megfelelő egyenletet, amely a fizikai szabályszerűséget definiálta, így a tanuló állandóan frissítette az egyszer már elsajátított tudást.

Manapság a tudományos törvényszerűségek el vannak rejtve a programcsomagokban, így a felhasználó nem érintkezik velük közvetlenül, hanem kénytelen rábízni magát a számítógépre. A jó szakember viszont nem engedheti meg magának, hogy eltávolodjon a szakma logikájától. A korszerű tudásért napról napra fel kell frissítenie az ismeretanyagot, amellyel dolgozik, csak így tudja azt megbízhatóan alkalmazni a jövőben is.

...és napjainkban

Az igazi áttörést a személyi számítógépek megjelenése hozta. A komputer alkalmazásának előnye, hogy segítségével olyan számításokat is el lehet végezni, amelyeket „gyalog” lehetetlen volna. A két módszer tehát nincs antagonisztikus ellentétben egymással, a kettőt párhuzamosan kell használni.

Egy-két jó könyvet beszerezve még mindig sokkal jobb munkákat lehet írni, mint például abból a — sokszor felületes — tudásanyagból, amely a neten megtalálható. Persze nem lehet minden tudást elektronikus forrásból vagy könyvekből elsajátítani. Ott vannak például az asztalos szakma fogásai. Be kell pácolni négy-öt fát, el kell rontani a színárnyalatot ahhoz, hogy az ember megtanulja a mesterség gyakorlati ismereteit. Ez minden kézügyességet igénylő mesterségre érvényes, és meg kell becsülni.

A diplomamunkákba manapság már csak azok a dolgok kerülnek bele, amelyek a közvetlen következtetésekhez szükségesek. A munkák színvonala ma is a diákoktól függ.

A hallgatók

Fábián Gyula tanárként szerzett tapasztalataiból kiindulva úgy véli, nagy az eltérés a hallgatói munkák minőségében. Ennek több oka van, de főleg a diákok különböző képességeire vezethető vissza. Egy-egy generáció diákjai ugyanis mind ugyanazt az információcsomagot kapják, de vannak, akik jobban, és vannak, akik kevésbé tudják ezt hasznosítani. A legtömegesebb az erős középmezőny, amely jól feltalálja magát, de csakis olyan mértékben hajlandó megtanulni a tananyagot, amilyen mértékben azt holnap pénzzé tudja tenni. Minden ezen felüli ismerettöbblettel szemben érdektelenek. A gyengéknek valójában nem is volna helyük az egyetemi oktatásban. Boldogabbak lehetnének, ha képességeiknek — és főleg érdeklődésüknek — megfelelőbb, egyszerűbb szakmában találnák meg az élet örömét. Vannak azonban kivételesen jók is, akik jobban érdeklődnek a részletek iránt, és igényük van rá, hogy a tudásukat szilárd alapra helyezzék. A magyar ajkú diákok vagy enyhén gyengébbek, mint a középmezőny, vagy a kiválók körébe tartoznak. A tanulmányok megkezdésekor a nyelvi korlátok visszavetik őket, de azok közül, akik ezt leküzdik, sokan bekerülnek a különlegesen jók kategóriájába. Velük élmény foglalkozni, mert jellemük része a tudás iránti vágy.

Rend a káoszban

A tudásvágyból fakadó tanulás öröm. A sikerhajhászás céljából történő tanulás kényszermenetelés. Egy indián közmondás szerint az a nyílvessző, amely célba talál, minden egyebet elkerül. Gondoljuk hát meg őszintén, mit érdemes megcélozni. Egy-egy sikeres embernek úgy tűnhet, hogy élete során elért mindent, amit akart, felépített egy csodás karriert, rengeteg anyagi javat halmozott fel. Az anyagi jólét folyamatos hajszolásának azonban ára van. Ha az emberekkel való viszonyunk ápolását elhanyagoljuk, az életöröm elmarad, javítóvizsga pedig nincs.

Az élet akkor jó, ha a választott munkánk lelkileg is kielégítő, ha örömünket leljük benne, s ezáltal kiteljesít bennünket. Ezért időnként tanácsos megállni és mérlegelni, mit kellene másképp csinálnunk. A fejében lévő káoszért mindenki saját maga a felelős. Ha jól döntünk, lelkünk súlypontja egyre mélyebbre kerül, miáltal egyre biztosabbak lehetünk önmagunkban.

Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..