home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A hely, melyről csak jót hallani   
Kónya-Kovács Otília
2022.09.12.
LXXVII. évf. 36. szám
A hely, melyről csak jót hallani   

Hagyományosan augusztus utolsó napján népesült be a muzslyai Emmausz fiúkollégium, ahol felkészülten várták a bentlakókat, szinte ugyanis az egész szünidő alatt azon fáradoztak, hogy minden rendben legyen a tanév kezdetére.

— Meszelés, festés, takarítás folyt az elmúlt két hónapban. Emellett a diákokat is fogadtuk, amikor jöttek iratkozni a középiskolába, és nálunk is bejelentkeztek. A kollégisták az idén is különböző településekről érkeztek, melyek között vannak újak is, mint például Titel és Maradék. 42 diákról van szó, mely szép szám, örülünk, hogy így alakult a helyzet — mondta Kalapis Sztoján atya, a kollégium igazgatója.

Gabona Ferenc, az egyik nevelőtanár hozzáfűzte, különlegesnek tartja, hogy immár 19 helységből érkeztek a diákok a kollégiumba.

— Ilyen módon is gazdagodik a kollégium, mert mindenki hozza a saját szokásait, azt mind a közösbe tesszük, és egy nagy családot alkotunk. Igyekszünk, hogy a tanulás mellett a szabadidős programot is úgy tervezzük meg, hogy hasznos legyen a fiúk számára.     

A kisoroszi Németh Ákos másodikos, és a Nikola Tesla-szakközépiskolába jár.

— Nekem a tanárok meg a nevelők is nagyon sokat segítettek a tanulásban. Mindenki korrekt volt velem. Ami a szabadidős tevékenységeket illeti, futballozunk, illetve más játékokkal is szórakoztunk, de van lehetőség edzésre meg egyéb dolgokra is.

Koszorús Flórián Bácsföldvárról érkezett a muzslyai kollégiumba, most indul elsőbe.

— A Nikola Tesla-középiskolába iratkoztam, információs technológiai gépészetre. Az unokatestvérem is ide járt, a kollégium lakója volt, ő ajánlotta. Azt mondta, itt sokat segítenek a tanulásban, és jó eredményeket lehet elérni. Nagyon dicsérik ezt az intézményt, hogy jó kezekben vannak itt a gyerekek. Azt is említették, hogy van sportolás, foci, túrázás, és ezek nekem nagyon tetszenek.

Koszorús Eleonóra, Flórián édesanyja elmondta, bízik a fiában, és biztatja, hogy továbbtanuljon.

— Egy kicsit távolinak találtam, hogy Nagybecskerekre jön, mert ugyanez a szakma Óbecsén is van, de azért egyeztem bele, mert Flóriánnak ez volt a kívánsága, és csak jót hallottunk a kollégiumról.   

A temerini Lahos Krisztina elmondta, a fia most kezdi a második osztályt, egyévnyi tapasztalatuk már van a kollégiumi életből.

— Meglepődtünk a döntésén, de nagyon elégedettek vagyunk. Jó közösségre talált, családias a hangulat, a gyerekek barátkoznak, és tanulnak egy kis rendet is. A tanulással is sokkal könnyebben boldogulnak, az iskolai eredmények is rendben vannak. Az osztályfőnökök is tartják a kapcsolatot a kollégiumi nevelőkkel.

Bakić Andrea módosi anyuka is elmondta a tapasztalatait.

— A fiam második éve jár ide, színötös tanuló, nagyon tetszik neki minden. Sőt azt vallja, hogy még otthon sem olyan finom az étel, mint a kollégiumban. A társaság jó, a szobatársával is elégedett, semmire sincs panasza.

A felsőbb osztályokba járók minden évben felajánlják a segítségüket az elsősöknek, hogy mielőbb beleilleszkedjenek a közösségbe, amellett a várossal, az iskolába vezető legközelebbi utakkal is megismertetik őket, és minden hasznos információt megosztanak velük, mert ők is jól emlékeznek, mennyit számított nekik a kezdetekkor a támogatás.

A bentlakók fogadása után közös szentmisén vettek részt a diákok, szülők, hozzátartozók, majd szülői értekezletet tartottak, a diákok pedig barátkoztak, ismerkedtek.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..