home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A hazug embert bizony utolérik
Bíró Tímea
2018.02.23.
LXXIII. évf. 8. szám
A hazug embert bizony utolérik

A Fabula Rasa sikeres bemutatója a Népkörben

A Fabula Rasa tagjai a téli szünetben sem pihennek vagy unatkoznak, hiszen a tervezett időre el kell készíteni a legújabb előadást, és az amatőr színjátszás is olyan próbafolyamatot igényel, ahol rendszeresen folynak a próbák. A csapat megérdemelten aratta le a szorgos munka gyümölcsét, és nemcsak a tagok voltak elégedettek, hanem a közönség is.


A szerző felvételei

Február 22-én este telt házas közönség várta a Fabula Rasa Színjátszó Grund legújabb bemutatóját a Népkör Magyar Művelődési Központban. A Ralbovszki Csaba rendezésében színpadra vitt Páratlan páros című előadás szövegét Ray Cooney írta. A darab rendkívül nagy matematikai pontosságot igényel, viszont az összeszokott csapatnak ez nem okozott nehézséget. Az előadás főszereplője John Smith, egy teljesen hétköznapi taxisofőr, akinek semmi különös ismertetőjele nincs, ám mégsem hétköznapi a helyzet, melyben találja magát. London két városnegyedében, Richmondban és Wimbledonban is van egy-egy felesége.

A Johnt alakító Dudás Norbert egy bizonyos ideig még biztosan titokban tudná tartani a kettős életét, viszont egy rosszul elsült estén egy verekedésbe keveredve a rendőrség nyomozni kezd, és furcsábbnál furcsább dolgok derülnek ki a férfi magánéletét illetően. A két házasság egyszerre jelenik meg a színpadon, és hol a Mary Smitht alakító Dimitrov Nikolettát látjuk hisztérikus rohamában, hol pedig azon izgul a közönség, hogy a Barbara Smitht alakító Vajda Stella mikor kezd el gyanakodni a férjére, aki sehogyan sem keveredik haza a munkahelyéről, a telefonban pedig hosszú szüneteket tart beszélgetés közben, és akkor is csak hebeg-habog.

A bonyodalmak sűrűjében ki másra számíthatna az ember, mint a legjobb barátjára, ez esetben Stanley Curtisre (Mészáros Áron), aki kegyes hazugságokra bocsátkozik, hogy kimentse barátját a nehéz helyzetekből. A hazugságok és a folytonos szerepcserék persze újabb komplikációkat szülnek, a néző pedig kényelmesen hátradőlve halad az árral, ami mindig komikusabb szituációkat szül. A feszültséget csak tovább szítja a két rendőrfelügyelő Troughton (Greguss Lilla) és Porterhouse (Gresák Lea) többszöri váratlan betoppanása. Ők igyekeznek kibogozni az összekuszálódott szálakat — persze éppen emiatt az ügy csak bonyolódik. Nevetséges magyarázatok, kifogások és félreértések tömkelegét mutatja be a társulat, aminek a nagyfokú szórakozás mellett az a tanulsága, hogy a hazugságra mindig fény derül.

A díszletben is kreatívan jelölt kettős életbe a szomszédból manökenek is érkeznek, méghozzá Sándor Viola, Lukács Ramóna, Dedovity Tomity Lea, Lőrik Izabella és Vörös Euridiké személyében. Az újságíró szerepét Lévay Csenge alakítja. Ki kell emelni a kitűnő zeneválasztást, mely csak fokozta a nézőben az izgalmat. A rózsaszín és a piros színekkel megkülönböztetett játéktérben történő események egy percig sem hagyták a figyelmet elkalandozni.

A nagy sikerű produkció jelmeztervezője Dimitrov Nikoletta, a világosítómestere Greguss Zalán, a hangtechnikusa pedig Ralbovszki Csaba volt. A reprízre március 21-én kerül sor a Népkörben. Az előadást természetesen a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján is láthatja majd a közönség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..