home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A házhoz jött segítség
Gajda Nóra
2015.07.25.
LXX. évf. 29. szám
A házhoz jött segítség

A Kolibri NCSE anyákat és családokat segítő programja, mely a 2015-ben meghirdetett közmunka pályázatok eredménye. Az ötletet a magyarországi Otthon Segítünk Alapítvány egyik tevékenysége adta.

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete olyan családoknak kínált fel segítséget, ahol legalább egy iskoláskor előtti gyermeket nevelnek. A program munkatársai otthonaikban látogatják meg a családokat. Szülői és szakmai tapasztalataikra támaszkodva gyakorlati segítséget nyújtanak, például a közös játékban, a házi munkában, a hivatalos ügyek intézésében. A program szükségességét indokolja, hogy a kicsi gyermekeket nevelő családok gyakran szembesülnek a bizonytalanság és a tanácstalanság érzésével. Ez különösen abban az esetben érezhető, amikor a rokonok és a barátok csak ritkán, vagy egyáltalán nem tudnak segíteni, vagy amikor a hozzátartozók (gyakran a családfő) külföldön tartózkodnak. A fogyatékkal élő gyermekek szüleinek is nagy segítséget jelent a heti több alkalommal „házhoz jött segítség”.

A program egyik célja a családok megerősítése saját szülői szerepükben. A tapasztalat és a barátság mellett a program munkatársai elsősorban derűt visznek  a családok életébe. Az anyákat és családokat segítő program családlátogatással és személyes törődéssel támogatja a családokat azokon a településeken, ahol az egyesület tevékenykedik: Ludason, Hajdújáráson, Palicson és Királyhalmán. További cél a család harmonikus működésésének, megerősödésének, valamint a szülői szerep megbecsülésének elősegítése.

A program hozzájárul ahhoz, hogy az édesanya otthon eltöltött évei ne fásultan, unalmasan teljenek, hanem örömteliek legyenek. Nem mellékes ugyanakkor a közösséghez való tartozás érzésének jótékony hatása sem.

A munkacsoport rendszeresen tart hétértékelő megbeszéléseket, melyekre a hatékonyabb munka érdekében havonta meghívnak szakembereket: védőnőt, gyógypedagógust, óvónőt...

A sikeres pályázás eredménye, hogy a Kolibri NCSE a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság jóvoltából három embert foglalkoztat hat hónapra, Szabadka város jóvoltából pedig két embert öt hónapra.


A munkatársak: (fent, balról jobbra) Gajda Nóra, Szűcs Gabriella, lent: Kosányi Valéria, Zvekán Edina és Kiss Fehér Zsófia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..