home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A házasság válsága és az eucharisztia
FODOR Gábor
2015.10.25.
LXX. évf. 42. szám
A házasság válsága és az eucharisztia

A Vatikánban október 4-én kezdődött el a családról szóló szinódus második általános ülése. Ebből az alkalomból a Szent István Társulat megjelentette Ennio Antonelli bíboros könyvét, aki ezt a témát dolgozza fel.

Az írás az újraházasodottak egyházon belüli helyzetét és a szentáldozáshoz bocsátásának lehetőségét vizsgálja a Szentírás és az Egyházi Tanítóhivatal megnyilatkozásainak alapján, ahogyan arról a szinóduson tárgyaltak. Ez korunk egyik súlyos kérdése, mert sok házasságnak sajnos válás a vége. A szerző szilárd meggyőződése, hogy napjainkban a legsürgetőbb lelkipásztori feladat a példás keresztény családok nevelése, melyek a gyakorlatban is képesek bizonyítani, hogy a keresztény házasság szép és megvalósítható. Antonelli bíboros szerint egy olyan nem keresztény környezetben, mint amilyen a miénk, a családpasztorációnak több témával is kellene foglalkoznia. A többi közt a gyermekek és a fiatalok nevelésével a keresztény szerelemre, mely kölcsönös önátadás a különbözőségek tiszteletben tartásával. A jegyesek felkészítésével a házasságra úgy, hogy az érvényes és termékeny legyen. A házastársak, különösen a fiatal párok folyamatos képzésével és a kisközösségi társulatokon, mozgalmakon való rendszeres találkozásokkal. Manapság számos plébános vágya a plébánia területén élő fiatal házasokkal közösségek létrehozása és a havi kapcsolattartás, beszélgetés, melyen elmondhatják nehézségeiket, és tapasztalataikkal segíthetik át egymást vagy más párokat a házasélet nehézségein.

A szerző kiemeli, hogy az Egyházi Tanítóhivatal álláspontja világos és változatlan: az érvényes és elhált házasság Krisztus akaratából felbonthatatlan. A házastársak szétválása ellenkezik Jézus akaratával. Ezért egy elvált házastárs új kapcsolata törvénytelen, és állandó jellegű súlyos erkölcsi rendetlenséget okoz. Ezért az újraházasodott elváltak nem bocsáthatóak szentáldozáshoz. Ám a katekizmus és a különféle pápai dokumentumok alapján az is egyértelmű, hogy a szentáldozásból való kizárás nem azonos az egyházból való kizárással. Ez a szerző szavaival pusztán csak „tökéletlen közösség”. Az újraházasodott elváltak az egyház tagjai maradnak, részt vehetnek és részt is kell venniük az egyház életében, a többi közt a szentmisében is. Az újabb gyakorlat szerint a többi hívőnek és magának a közösség lelkipásztori vezetőjének is „szeretettel, tisztelettel és gondoskodással kell befogadnia ezeket az embereket úgy, hogy bevonják őket az egyházi életbe, bátorítják őket a nagylelkű jótékonyságra és arra, hogy bízzanak Isten irgalmasságában”. Ez utóbbi már szinódusi döntés, de sok helyen már azelőtt alkalmazták, hogy a szinódus elkezdődött.

Szent II. János Pál Reconciliatio et poenitentia című apostoli írásában is olyan keresztényekről beszél, akik rendkívül nehéz és szinte megoldhatatlan helyzetben élnek. Közéjük sorolja az újraházasodott elváltakat és azokat, akik „vadházasságban” élnek. Azt írja, velük kapcsolatban is ragaszkodnunk kell az együttérzés és az irgalmasság elvéhez. Az ő esetüket Antonelli bíboros így magyarázza: „Amíg az újraházasodott elváltak nem tudnak eleget tenni a megkívánt követelményeknek, próbáljanak más úton, nem a bűnbánat szentsége és az oltáriszentség útján közeledni az irgalmas Istenhez.” A bíboros hozzáteszi: „Aki tehát elköteleződik a keresztény életre, előbb vagy utóbb elnyeri a teljes megtérés és a kiengesztelődés kegyelmét, hogy a szentségekhez járulhasson, vagy legalább azt a kegyelmet, hogy a földi élet végén elérhesse az örök üdvösséget.”

Antonelli bíboros szerint a túlzott megértés is tévútra vinne, vagyis az, ha válogatás nélkül mindenkinek mindent megengednénk, mert ezzel egyre inkább „ellaposodnának” azok az alapigazságok, amelyeket Jézus hagyott az egyházra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..