home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A haza és az élet összekapcsolódása
(Tha)
2023.08.21.
LXXVIII. évf. 33. szám
A haza és az élet összekapcsolódása

Zentán az idén is a Kertek Helyi Közösségben tartották meg a Kárpát-medence kenyere elnevezésű rendezvénysorozat helyi eseményét, ami egyben a Szent István-napi ünnepség is. A program szervezője a Zentai Gazdakör és a Thurzó Lajos Művelődési Oktatási Központ volt.

Az összejövetelen Magyarország szabadkai főkonzulátusának képviseletében részt vett dr. Balogh György konzul, valamint jelen volt Fehér Szabolcs, a Tartományi Energetikai, Építésügyi és Közlekedési Titkárság segédtitkára és Molnár Tibor, a Magyar Nemzeti Tanács tagja.


Horváth Zsolt és a Zentai Gazdakör felvételei

Az alkalmi műsor kezdetén Rácz Szabó István kántor énekelte a himnuszt, majd Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott beszédet. Hangsúlyozta, István királynak otthont kellett teremtenie ebből az országból a nemzete számára. Olyan otthont, amely kellőképpen biztos, véd a külső és belső ellenséggel szemben, mely nemcsak a túléléshez, hanem az építkezéshez, a gyarapodáshoz szükséges feltételeket is biztosítja. Az általa elrendezett állam több mint ezer éve szilárdnak bizonyul ahhoz, hogy megtartson minket.

Hozzátette, legyünk figyelmesek szent királyunk tanítása felé, legyen meg bennünk a tudás és felkészültség, az erő és akarat, hogy kalauzunk lehessen.

Az új kenyér kapcsán a következő gondolatokat fogalmazta meg: A kenyér a magyar ember számára mindig az életet, a megélhetést az otthont jelentette. Azzal, hogy a nemzetszínű szalaggal átkötött kenyérrel ünneplünk, kifejezzük, hogy a haza és az élet összekapcsolódik.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng néptáncegyüttese, középhaladó és haladó hegedű csoportja, Juhász Hanna versmondó, Cakó Eszter mesemondó és Fendrik Hédi népdalénekes.

A jelenlévőknek a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomban msgr. Nagy József esperesplébános celebrálta az ünnepi szentmisét és megáldotta az új kenyeret.

A hagyományokhoz híven a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége idén is megszervezte a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem vajdasági, központi adománygyűjtési akcióját. Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének az elnöke elmondta, a vajdasági termelők több mint 23 tonna búzát adtak át, az ebből származó lisztet pedig szeptember végén, október elején osztják szét a vajdasági, gyermekekkel foglalkozó egyesületek között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..