home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A hatékonyabb gazdálkodásért
Tóth Tibor
2021.06.07.
LXXVI. évf. 22. szám
A hatékonyabb gazdálkodásért

A mezőgazdasággal foglalkozók ki vannak téve az egyre szeszélyesebb időjárás viszontagságainak. Egy online rendszer segítségével a gazdák több olyan információhoz juthatnak, amely kiemelt fontossággal bír a termelés szempontjából. Szerbiába a rendszer a gazdasági kamara, a NALED és a TeleGroup vállalatok közreműködésével, a német gazdasági és energiaügyi minisztérium és a Német Műszaki Együttműködési Szervezet segítségével jutott el.

Vajdaságban öt községben (Topolya, Szabadka, Zombor, Verbász, Inđija) szerelték fel az időjárási viszonyokat elemző mérőműszereket, Topolya községben kilencet, mely a község kataszteri területét teljes egészében lefedi. A készülékeket több mint két hónapja működtetik.

— A farmokon, földeken, egyéb mezőgazdasági területeken felállított mérőműszerek web- és mobilapplikáción át érhetőek el. Egyszerű, ingyenes regisztráció után a termelők, a földművesek, a növényvédelmi szakemberek az összes adatot megtekinthetik, mint például a csapadék mennyisége, a légkör nedvességtartalma, a hőmérséklet, a napsütéses órák száma, a szél erőssége, mely információkkal növelhető a gazdálkodás hatékonysága. A szoftver előre beprogramozott algoritmus alapján, az adatok felhasználásával kiszámolja, hogy a kapott értékek figyelembevételével egy-egy kultúránál milyen betegségek alakulhatnak ki. A termelő az adatok segítségével pontosan beállíthatja a vegyszerek arányát, mennyiségét, így a gazdák előre tudják, mikor melyik szert kell használniuk annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegségek kialakulását. A várható hozam szintén előre kiszámítható — mondta Kovács Viktor, Topolya Önkormányzatának mezőgazdasággal megbízott tanácstagja, majd hozzátette, a gazdák szerint a rendszer új szintre emeli a mezőgazdasági termelést, hiszen nagyon sok, a termelők számára fontos adathoz hozzá lehet férni.


Kovács Viktor (a szerző felvétele)

A program díjmentesen letölthető a Google Play Store áruházból vagy a farmer.agrolife.world oldalról.

— Fejlődni kell, haladni a korral. Nagyon sok idősebb személy aktív a közösségi oldalakon, sokuknak okostelefonjuk is van, így tudják használni a programot. A termelők a gazdairodákban is segítséget kérhetnek, a szakemberek megmutatják nekik a program működését, regisztrálják őket. Felvetődik a kérdés, hogy ötven évvel ezelőtt nem létezett semmilyen applikáció, de a gazdák mégis tudták, mikor milyen mezőgazdasági munkálatokat kell elvégezni. Ez rendben is van, viszont a hasonló applikációt alkalmazó, az időjárást és az újdonságokat követő, fiatal termelők példája mutatja, hogy ezzel a segítséggel valóban hatékonyabban, nagyobb hozammal lehet dolgozni. Az utóbbi években az éghajlati viszonyok teljesen megváltoztak, az új rendszerrel azonban jobban lehet tervezni, hatékonyabban dolgozni. Az eszközök a község területén meghatározott távolságra találhatóak egymástól, például Zentagunarason egy farm udvarában, Andrásnépén (Zobnaticán) a szedresben, Gunarason pedig a pobedai birtok egyik földterületén — emelte ki Kovács Viktor.

A mezőgazdasággal megbízott tanácstag elmondta még, hogy az állami földek bérbeadásának második köre van folyamatban, jelenleg ezekre lehet licitálni. Minden év októberében hirdetik meg a mezőgazdasági kistermelőknek szóló pályázatot. Az idén is így lesz, viszont a kiírásokban némi újítás, változtatás várható.

​​​​​​A mérőműszer (Kovács Viktor felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..