home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A határtalan édesszájúság
Bíró Tímea
2019.04.26.
LXXIV. évf. 16. szám
A határtalan édesszájúság

Kicsi azoknak az embereknek a tábora, akik nem szeretik az édességet gyümölcs, csokoládé, sütemény, torta, lekvár vagy akár méz formájában. Köztudomású, hogy a csokoládé fogyasztása endorfint termel a szervezetben, azt a hormont, amely a boldogságért felel.

A szervezetünkben levő endorfin hormon csillapítja a fájdalmat, és kellemes érzést nyújt. Ha az endorfintermelésről beszélünk, akkor a csokoládé és a csili semmiképp sem maradhat ki. Egy kutatás szerint négyszer annyi endorfin szabadul fel a testben a csokievéstől, mint egy forró csók után. Az egészségünk és a testsúlyunk ideális megőrzése érdekében az orvosok mindenkit a mértékletességre intenek. A cukor káros hatásaival nagyjából mindenki tisztában van. Ám ennek ellenére sok szülő gondolja úgy, hogy a megfelelő zöldség- és gyümölcsmennyiség mellett a naponta egy alkalommal fogyasztott édesség még belefér a gyerek egészséges táplálkozásába. Ez azonban korántsem igaz, hiszen a napi rendszerességből adódóan már kisgyerekkorban kialakulhat egyfajta cukorfüggőség, emellett egyáltalán nem mindegy, milyen desszertet kap a kicsi. Nézzünk néhány hátráltató tényezőt!

1. Függőség kialakulása — Sajnos ez egy ördögi kör. Minél több cukrot eszünk, annál inkább kívánjuk. A cukros ételek ugyanis megemelik a vércukorszintet, amitől egy kissé energikusabbnak érezzük magunkat, de ez nem tart sokáig. Ahogy ezekből a magasságokból visszazuhan a vércukorszintünk, jön a levertség, az éhségérzet és vele az újabb cukoradag. Egyszóval érdemes kiszállni a körforgásból.

2. Elhízás — Mivel a magas cukortartalmú ételekben semmi tápérték nincs, jóllakni sem igazán lehet velük, csak nagy mennyiséggel, ezért könnyű túlzásba esni, a kilók pedig észrevétlenül kúsznak fel, és egyszer csak azzal szembesülünk, hogy túlságosan szorít a farmerunk.

3. Bőrproblémák — A mértéktelen cukorfogyasztás a bőrünkön is meglátszik. A nők narancsbőr formájában is megtapasztalhatják, ami pedig mindkét nemet érinti, az a pattanások kialakulása.

4. Fogromlás — Lyukas fogakkal kell számolnunk, ha a fogak huzamosabb ideig érintkeznek cukrot tartalmazó élelmiszerekkel. Ezek az ételmaradékok ugyanis fő táplálékai a szájban élő baktériumoknak, melyek savakat kezdenek termelni, és éppen ez az anyag okozza a fogszuvasodást a fogzománc elpusztításával.

5. Gyakori hangulatingadozás — A vércukorszint egekbe szökése, majd meredek zuhanása erőteljes hangulatváltozásokat eredményez: a rövid ideig tartó boldogságérzet után levertséget, szomorúságot tapasztalhatunk, illetve enerváltak, fáradtak és erőtlenek leszünk. A kutatások egyébként kapcsolatot véltek felfedezni a depresszió és a cukorfogyasztás között. A nagymértékű cukorbevitel gyulladást okoz a szervezetben, a depressziós betegek pedig 30%-kal magasabb gyulladási értéket mutattak.

6. Energiahiány — Mivel a jó energiaszintet a stabil vércukorszint alapozza meg, fontos odafigyelni rá. A gyakori vércukorszint-ingadozás megterheli a szervezetet.

Vannak, akik a főétkezéseket helyettesítik édességgel, de ez sem jó megoldás, mivel egyrészt a cukor megterheli és kifárasztja az emésztést, másrészt pedig az ilyen élelmiszereknek nagyon magas a kalóriaértékük. Azok a kisgyerekek, akik rengeteg édességet fogyasztanak, sokkal hajlamosabbak a gyomor- és bélhurutra, mint az egészségesebben táplált társaik, hiszen az előbbiek székletében több a rothasztó baktérium. A sok nasinak emellett a máj és az epe sem örül.

A mértéktelen cukorfogyasztás diabétesz kialakulásához is vezethet, és ami ennél is súlyosabb tényező, hogy a ráksejtek is a cukorból táplálkoznak, vagyis általa szaporodnak.

Az édes ízt persze nem kell teljes mértékben száműznünk az étrendünkből, viszont figyeljünk a mennyiségre, és ha lehet, akkor inkább az ízletes gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű lisztből készült süteményeket hívjuk segítségül a cukorszintünk megtartására.


Az illusztráció forrása: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..