home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A határon túlra is kiterjesztené a falugazdász-hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
2016.04.25.
LXXI. évf. 16. szám

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) tagjai támogatásukról biztosították a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) egy határon túli falugazdász-hálózat létrehozásában. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma Lajosmizsén tartotta meg a legutóbbi ülését.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke és a KEF ülésének elnöklője az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: a kamara sikeresen felépített és üzemeltet egy olyan falugazdász-hálózatot, amely egységes keretek között, az ország minden pontján magas színvonalon segíti a gazdálkodók munkáját. A kamara a meglévő szolgáltatási és tudásbázisra építve, a KEF keretei között egy hasonló, határon túli, szakmai támogatói hálózat kiépítésére tett javaslatot, melyet a fórum tagjai messzemenőkig támogattak. A tervek szerint kezdetben mintegy 20 falugazdásszal induló hálózat legfőbb célja, hogy hatékonyan segítse a határon túli gazdákat az agrár- és vidékfejlesztés terén. Ez elsősorban a szakmai információk átadására, regionális mezőgazdasági rendezvények, fórumok megszervezésére, illetve üzleti támogatási lehetőségek feltérképezésére irányulna. A kamara a KEF tagszervezeteivel összefogva keresi a hálózat létrehozásához és működtetéséhez szükséges forrásokat — tette hozzá a NAK elnöke.

Győrffy Balázs kifejtette: a KEF-tagok az ülésen megvitatták, hogy az Európai Unió jogi keretei között miként lennének szabályozhatóak a mezőgazdaság jövője szempontjából kulcsfontosságú földtulajdoni és földhasználati kérdések.

A KEF álláspontja szerint ezen a területen továbbra is nagy a bizonytalanság. Az Európai Bizottság nem ad megfelelő válaszokat a gondokra, emellett földkérdésben is csak az új tagállamokkal szemben végez átfogó vizsgálatokat, eljárásokat. A KEF támogatja a kamarát abban, hogy mérlegelje az összes uniós jog által nyújtott lehetőség igénybevételét — köztük az illetékes európai ombudsman megkeresését és a petíció benyújtását — a megkülönböztető gyakorlat megváltoztatásáért.

A KEF tagjai egy európai polgári kezdeményezésen belül javasolják az uniós keretrendszer olyan irányú módosítását, amely földkérdésben jobban figyelembe venné a mezőgazdaságból élők érdekeit.

A kamara elnöke arról is beszámolt, hogy az ülésen áttekintették az Európai Unió által meghirdetett promóciós pályázati lehetőségeket is, amelyek a KEF-tagokra is vonatkozhatnak.

Csak a jól szervezett, az összetartó, az egymás tevékenységét segítő magyarság képes a jelen kihívások között talpon maradni. Ennek fenntartását, erősítését segítené a határon túli falugazdász-hálózat — jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke. Emlékeztetett a KEF szerepére is, hiszen a Kárpát-medence magyar gazdálkodóit ugyanazok a nehézségek sújtják, és ezekre közösen kell megoldást találni.

A KEF rendezvényén a vajdasági gazdákat és gazdaszervezeteket Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke és Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke képviselte a KEF Vajdasági Regionális Szervezetének határozata alapján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..