A határon túli magyar diákszervezetek elítélik az új ukrán oktatásügyi reformot

A határon túli magyar diákszervezetek elítélik az új ukrán oktatásügyi reformot

A felvidéki Diákhálózat, a romániai Országos Magyar Diákszövetség és a Vajdasági Magyar Diákszövetség közleménye

A felvidéki Diákhálózat (DH), a romániai Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) és a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz), mint a külhoni magyar egyetemisták országos szervezetei, elítéljük a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást korlátozó, új ukrán törvényt. Emellett szolidaritást vállalunk a kárpátaljai magyar diákokkal, tanárokkal és azok érdekvédelmi szervezeteivel.

A 2017. szeptember 5-én az ukrán parlament elfogadta az új oktatásügyi törvényt, amely a középiskolákban és felsőoktatási intézményekben folyó oktatást kizárólag az ukrán nyelven teszi lehetővé. A törvény hatályba lépését követően így jelentős mértékben csökkenne a kárpátaljai magyarok anyanyelven való tanulásának lehetősége. A döntés egyértelműen veszélyezteti például az Ungvári Nemzeti Egyetemet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát is Beregszászon.

Mi, külhoni magyar fiatalok, pontosan érezzük és tudjuk, hogy milyen fontossággal bír közösségünk megmaradása tekintetében az anyanyelven történő oktatás. Döbbenten állunk az ukrán parlament döntése előtt, mivel számunkra elképzelhetetlen, hogy ne álljon rendelkezésünkre magyar nyelven működő intézmény a szülőföldünkön az óvodától kezdve az egyetemig. Úgy gondoljuk, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvén biztosított oktatás a huszonegyedik század Európájában alapvető jogosultság, nem képezheti vita tárgyát. Meglátásunk szerint az ukrán nyelv tökéletesebb elsajátításának érdekében a nyelvoktatás módszertanán kell változtatni a kisebbségellenes intézkedés bevezetése helyett.

Ezúton szolidaritásunkról és támogatásunkról biztosítjuk a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezeteket, diákokat, tanárokat, valamint partnerünket és barátunkat, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségét.

2017. 09. 09., Pozsony, Kolozsvár, Újvidék

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink