home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A határokon átívelő együttműködés ereje
Tóth Tibor
2022.03.23.
LXXVII. évf. 12. szám
A határokon átívelő együttműködés ereje

A magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programot indított el a Kárpát-medencében. A vajdasági jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja. Zentán átadták az 1,1 millió eurós támogatásból felújított Royal Hotelt, melynek rekonstrukciós munkálatai a Prosperitati Alapítvány kiemelt jelentőségű nagyléptékű turisztikai fejlesztésének nyertes pályázata által valósulhattak meg. A küldöttség ez után Zentagunarasra látogatott, megtekintette a művelődési ház felújítási munkálatait, és találkozhatott a helybeliekkel is.

Az átadóünnepségen elsőként Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket az egykori Magyar Királyi Szálló, a mai Royal Hotel épületében. Kiemelte, nagyon sok fejlesztést hívtak életre Magyarország Kormányának támogatásával, a VMSZ által kidolgozott és megvalósított gazdasági program keretében, de ez az első nagyléptékű szálláskapacitás-fejlesztés, mely elkészült.

Bicók Róbert, a Royal Hotel igazgatója, társtulajdonosa elmondta, a több mint 110 éves, Magyar Ede szegedi építész tervei alapján készült épület a most megvalósított beruházásokkal háromcsillagos minősítésből négycsillagossá válhat.


A Royal Hotelt szalagátvágással adták át rendeltetésének

— A Royal Hotel általában ott van Szerbia húsz legjobb hasonló létesítménye között, a tavalyi évet a tizenhatodik helyen zártuk, ami a 4000-5000 hotel között nagyon szép eredménynek számít. A Prosperitati Alapítvány segítségével sikerült kiegészítenünk a szálloda hiányosságait, és felújítottuk azokat a részeket, amelyeket saját erőből nem tudtunk. Tulajdonostársammal, Piri Bertalannal 2003-ban vásároltuk meg a hotelt, és hozzáfogtunk a teljes körű felújításához. Azóta tizenkilenc év telt el, és ma már a két szárnyban összesen hetvenhárom szoba várja a vendégeket, de nagyobb rendezvényeknek is helyet tudunk adni. A Royal Hotel a Prosperitati Alapítvány segítségével újra visszanyerte régi fényét — emelte ki Bicók Róbert.

A gazdaságfejlesztési program több mint hat éve működik, eddig több mint 350 millió euró beruházás valósult meg 14 000 projektum keretében.


A felújított hotel Zenta gyöngyszeme

Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz—KDNP kommunikációs igazgatója elmondta, ha együttműködünk, összefogunk, akkor egymásból erőt tudunk meríteni, és sokkal előrébb tudunk jutni, mint ha külön-külön próbálkoznánk. Erről szól a határon túli együttműködés itt a Vajdaságban.

— Politikai és gazdasági erőnk is van az együttműködésre, terveink megvalósításához gondolattal, elképzeléssel és tetterővel rendelkezünk. Vajdaságban a helyi magyarság elképzelte, mit lehetne tenni, honnan hova szeretne eljutni, Magyarországon pedig megvan a politikai együttműködés, akarat és szándék arra, hogy azokat a célokat, amelyeket Pásztor István elnök úr vezetésével a VMSZ megfogalmazott, meg is valósítsuk. Közös gondolkodásról van szó. Nem Budapest akarja megmondani, hogy Szabadka mit csináljon, hanem Szabadka együtt, a vajdasági magyarsággal összefogva tűzte ki saját céljait, Budapest pedig segít ennek megvalósításában. Ehhez az itteni magyarság egysége és az ottani magyarság támogató szándéka kell, hiszen egy vérből vagyunk, összetartozunk — mondta Hollik, majd reményének adott hangot, hogy a vajdasági magyarság is hozzájárul ahhoz, hogy a sikeres együttműködés április 3-a után is folytatódhasson.


A lakossági fórumon a választások fontosságáról beszéltek

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, azért ünnep a mai nap, mert ezt az épületet hosszú, kacskaringós, kínlódással és szenvedéssel telt több mint egy évszázad elteltével sikerült újra birtokba venni, saját tartalommal megtölteni.

— A Royal Hotel az első nagyléptékű turisztikai fejlesztés, melynek munkálatai befejeződtek, és átadhattuk rendeltetésének. Hihetetlen nagy jelentőségű ez a fejlesztés, hiszen azt igazolja vissza, hogy turizmussal kapcsolatos szándékaink, elképzeléseink életszerűek, másrészről pedig egy 110 éves épületet újítottak fel, új, modern, XXI. századi tartalommal, megőrizve a műemlék jellegét. A modernitás azt jelenti, megőrizni azt, ami érték, és új tartalmat belevinni, ez történt meg ebben a fejlesztésben. A beruházás Zenta város szempontjából is nagyon fontos, mivel egy települést várossá az intézményei tesznek. Ahhoz, hogy egy város valóban város legyen, nem elég a városháza, a gimnázium, a középiskola, a kórház, a vállalkozások, hanem elengedhetetlenül fontos egy olyan létesítmény, mint amilyen a Royal — mondta Pásztor István.


A zentagunarasi színházteremben

Az ünnepséget a felszólalók mellett megtisztelte jelenlétével Deli Andor, az Európai Unió parlamenti képviselője (Fidesz—KDNP), valamint a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltjei, tartományi képviselői, intézmények vezetői.

A Royal Hotel átadása után a küldöttség tagjainak útja Zentagunarasra vezetett. Előbb megtekintették a színházterem felújítási munkálatait, az új konyhát és a művelődési ház külső felújítását, majd lakossági fórum keretében találkozhattak a helyiekkel. A vendégeket Sípos Hajnalka, a helyi közösség titkára és Fekecs József tanácselnök fogadta. Sípos Hajnalka elmondta, a színháztermet a félresikerült magánosítás, hosszú szélmalomharc után, 2019-ben sikerült visszavásárolniuk, Pásztor Istvánnak és a magyar kormánynak köszönhetően.

— Az épületet nagyon lelakott állapotban találtuk. A felújításra támogatást kaptunk a magyar államtól, Topolya Önkormányzatától, valamint Zentagunaras Helyi Közössége a saját forrásait is felhasználta. A színházterem nagy részének felújítási munkálatai befejeződtek, most abban reménykedünk, hogy a fény- és hangtechnika bővítésére találunk eszközöket. Elkészült a konyha, és az objektumhoz hozzá is tudtunk építeni a tavalyi év folyamán. Jelenleg a külső rendezés folyik, majd a tűzriasztó és a szellőzőrendszer lesz beszerelve. A közeljövőben raktárhelyiséget és próbatermet alakítanánk ki — hangzott el.

1500, választásra jogosult szavazópolgár él Zentagunarason, akik közül mintegy 600-an magyar állampolgárok is szavazati joggal. A lakossági fórumon Pásztor István, Deli Andor és Hollik István szólt a termet megtöltő közönséghez. Mindhárman rámutattak az április 3-ai választások fontosságára, és kiemelték, hogy a vajdasági magyarságnak össze kell fognia a siker érdekében.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..