home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A határátlépés szabályai
Kartali Róbert
2020.07.22.
LXXV. évf. 30. szám
A határátlépés szabályai

A koronavírus-helyzet romlása miatt Magyarországon új kormányrendeletet tettek közzé, melyben egyoldalúan szabályozzák a külföldről történő belépést. Az országokat zöld, sárga és piros kategóriába sorolták. Szerbiát sárga zónába helyezték, így a magyar és a szerb állampolgárokra is korlátozó intézkedések vonatkoznak. Az arra jogosultaknak érvényes úti okmányok és munkáltatói igazolás birtokában karanténmentesen átjárhatóak a szerb—magyar határátkelőhelyek, de arra kérnek mindenkit, hogy a járvány terjedésének megakadályozása érdekében csak fontos, halaszthatatlan okból induljon útnak.

Magyarország területére legfeljebb 24 órás időtartamra, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek a vajdasági lakosok COVID—19-teszt és karanténkötelezettség nélkül — áll Magyarország szabadkai főkonzulátusának értesítésében. Mint írják, az utasok határátlépéskor kötelesek egészségügyi vizsgálatnak, azaz lázmérésnek alávetni magukat, és ha felmerül a fertőzés gyanúja, a belépést megtagadják tőlük. A belépéshez szükséges a szerb útlevél vagy a magyar útlevél/személyi igazolvány. Abban az esetben, ha valaki magyar okmánnyal lép be, szükséges igazolnia, hogy szerb állampolgár is, tehát legyen nála szerbiai személyi igazolvány is, vagy más olyan dokumentum, amellyel ezt a határon alá tudja támasztani. A határátlépéshez javasolt minden esetben mellékelni támogató dokumentumot, mely lehet munkáltatói igazolás, munkaszerződés, cégkivonat, orvosi beutaló, mellyel a határon kérdés esetén igazolni tudják, hogy 30 km-es sávon belül fognak tartózkodni, ügyet intézni.

 

A tranzitálás szabályai Magyarországon keresztül

Tranzitáthaladás érdekében akkor léphet be Magyarországra a külföldről érkező nem magyar állampolgár, ideértve a kettős állampolgárokat is, ha aláveti magát egy egészségügyi vizsgálatnak (lázmérés), és ha ennek során nem merül fel a fertőzés gyanúja. A tranzitáthaladás során csak a hatóság által meghatározott útvonalon lehet közlekedni, és a kiszabott időtartam alatt (jelenleg 24 óra) el kell hagyni Magyarország területét. Ezt szigorúan ellenőrzik. A Szerbia felől érkezők tranzitálási céllal a Röszke—Horgos, illetve a Tompa—Kelebia határátkelőhelyen tudnak belépni Magyarországra.

 

A méltányossági kérelem benyújtásának szabályai

Méltányossági kérelemmel a belépési tilalom alól lehet felmentést kérni, de a karanténkötelezettség alól nem. Magyar állampolgár és családtagja, továbbá tartózkodási engedélyt felmutató személy minden esetben jogosult belépni Magyarországra, sárga és piros besorolású országokból is, a jogszabályban meghatározott feltételekkel (karantén), méltányossági kérelem nélkül. A jogszabályban leírt feltételek teljesítése alól sem a rendőrség, sem a főkonzulátus, sem más nem adhat felmentést.

Szerbiából a szerb állampolgárok is jogosultak belépni Magyarországra, a jogszabályban meghatározott feltételekkel (karantén), ha fertőzés gyanúja nem merül fel. A kormányrendelet szerint a piros besorolású országokból külföldi állampolgárok nem léphetnek be Magyarországra. Különös méltánylást igénylő esetben ezekből az országokból a rendőrség felmentést adhat a belépési tilalom alól. A rendőrség tehát engedélyezheti a belépést a méltányossági kérelem alapján, de a karanténkötelezettséget illetően semmilyen esetben sem tehet kivételt.


Pannon RTV felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..