home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A hallgatás bűn
Kókai Zsolt
2015.09.28.
LXX. évf. 38. szám
A hallgatás bűn

„A tehetséggondozó gimnáziumaink felszereltségét, szakmai színvonalát meg kell őrizni, s lehetőség szerint tovább kell javítani” — áll a többi közt a Magyar Nemzeti Tanács Oktatásfejlesztési stratégiájában. Csak, ugye, az, ami le van írva, nem mindig van betartva. Sőt egyes intézményvezetők és segítőik annyira „belelkesültek” Az iskola a miénk választási szlogen hallatán, hogy félre is értelmezték azt nagy igyekezetükben. Valóban úgy viselkednek, mintha az övék volna — a gyermekeink kárára.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiummal kapcsolatban a helyi vezetőktől még mindig nem kaptunk választ a volt igazgató vádjaira. Ám a tisztánlátást a cikkben megemlített egykori MNT-elnök, dr. Korhecz Tamás próbálja meg elősegíteni. Kérdéseimre írásban válaszolt.

* Három tehetséggondozót terveztek. Miért nem sikerült megnyitni mind a hármat?

— Az óbecsei harmadik magyar tehetséggondozó gimnázium támogatása nem volt megfelelő a becsei önkormányzat részéről, nem igazán volt világos és életképes elképzelés arra vonatkozóan sem, hogy az intézmény hol kezdje meg a működését. Mivel nem volt kellően előkészítve és támogatva a helyi szintről, eltekintettünk ettől az elképzeléstől. 

* Állítólag a zentai mind szervezettségben, mind pedig eredményesség tekintetében jobbnak bizonyult, mint a szabadkai, és emiatt szálka volt az alapítók szemében. Lehetséges ez?

— Ez teljességgel légből kapott állítás, tényekkel nem lehetne alátámasztani. Mindkét gimnázium gyorsan ismert és elismert lett, s a tanulmányi eredmények is igazolták a létjogosultságukat. A két gimnázium profilja eltérő, így egymást inkább kiegészítették, mint amennyire egymás konkurenciái voltak.  

* Gajda Attila, a Bolyai-gimnázium volt igazgatója szerint az intézmény vezetőjének a mindenkori Magyar Nemzeti Tanács elnöke a közvetlen felettese. Milyen lépéseket kell hogy tegyen vagy tehet az MNT elnöke, ha tudomására jut, hogy az egyik intézményben nem megfelelő munka folyik?

— A mindenkori MNT elnöke csak jelképesen lehet az igazgatók felettese, hiszen 2012-ig az MNT nem is volt alapítója a magyar gimnáziumoknak. Jelképesen viszont van értelme ilyen szerepről beszélni, hiszen a gimnáziumokat a VAT alapította, de az akkori MNT formális indítványára. Az MNT, illetve annak elnöke a gimnáziumok életében leginkább mint támogató jelent meg, hiszen az MNT számos forrásból juttatott és szerzett támogatásokat a gimnáziumok fejlesztésére. Ezekkel a pénzekkel a gimnáziumok rendszeresen elszámoltak, ezért itt nem volt szükség semmilyen intézkedésre. Természetesen ha tudomásunkra jutott valamilyen gond az iskolák működésében, igyekeztünk jó szolgálatot tenni, és segíteni a nehézségek megoldásában a legkülönbözőbb esetekben. Mindazonáltal ez nem hatalmi szóval történt, hiszen — mint már említettem — az MNT nem gyakorolt közigazgatási felügyeletet az intézmények felett.

* A volt igazgató értesítette önt, hogy a gimnáziumban nem a jogszabályok szerint működik a vezetőség. Milyen lépéseket tett, és kit értesített, hogy az ügy kivizsgálásra kerüljön?

— Kapcsolatba léptünk az iskola igazgatási szerveivel, a zentai önkormányzattal, beszereztük, majd átnéztük a dokumentációt, és a fent említett illetékesekkel megvitattuk az előállt helyzetet. Mindezt a legtöbb esetben nem közvetlenül én bonyolítottam, hanem a közigazgatási hivatalunk illetékes munkatársai. Az ügyet részletesen és törvényesen kivizsgálta az illetékes felügyelő, és intézkedéseket rendelt el. Tehát az illetékesek megállapították a tényeket, a jegyzőkönyv most is megtalálható a zentai önkormányzatban, nem számít titkosított iratnak. Utólag arról értesítettek, hogy a jogtalanul felhasznált pénzeket a gimnázium visszafizette, és hogy az iskolaszék nem váltotta le az igazgatót a mulasztásokért. Mindez a mandátumom vége előtt történt, ezért nem kívántam a nyilvánossággal megosztani. Ha ugyanis másként cselekszem, akkor joggal mondhatnák, hogy felkavartam a trutyit, de a bűzt másnak, az utódomnak kellene belélegeznie...

* Új vezetőség került a Magyar Nemzeti Tanács élére. Önnek mint távozó elnöknek kötelessége volt az átadáskor az új elnököt értesíteni a folyamatban lévő ügyekről. Miért nem történt intézkedés ez ügyben?

— Miután 2014 novemberének közepén átadtam az MNT leltárát és kincstárát Hajnal Jenőnek, nem találkoztunk többé. Bár akkor még azt emlegette, hogy minden ügyben folyamatosan konzultálni szeretne velem. Ezt szerintem megtiltották neki, ezért nem kerülhetett rá sor. Az új MNT vezetősége, de elsősorban az MNT-t irányító Lovas Ildikó és Pásztor István semmilyen átadás-átvételt nem tett lehetővé a munkatársaimnak. Többségük felmondást kapott, így a sok folyamatban levő ügy, a terjedelmes dokumentáció leginkább a szemétbe került. Talán ez is okozhatta az intézkedések elmaradását, de ez akár politikai utasításra is történhetett. Nem tudom. 

* Megengedheti-e a közösségünk, hogy iskolákat-óvodákat zárjanak be, családok, értékes emberek költözzenek el, és mi mindennek csendes szemlélői legyünk? Miért nem tesznek ez ellen azok, akik tehetnének?

— A közösségünk ezt nem engedheti meg. Ilyen helyzetben a hallgatás bűn, különösen közösségi vezetők részéről. Az előző MNT több-kevesebb sikerrel folyamatosan hadakozott a közösségünk legsúlyosabb gondjaival: a csökkenő születésszámmal, a növekvő elvándorlással, a társadalmi peremre szorulással és az elszegényedéssel, a mostani MNT viszont úgy tesz, mintha minden rendben volna, és sikeresen dolgozna. A Magyar Mozgalom pontosan ezen az abnormális helyzeten szeretne változtatni. Kérdés, hogy hányan kívánják ezt velünk együtt — ismertette véleményét a korábbi MNT-elnök.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..