home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A halasztás joga
Brasnyó Zoltán
2020.08.13.
LXXV. évf. 32. szám
A halasztás joga

2020 nyilvánvalóan nem a nagy mozipremierek éveként vonul be a filmkrónikások nagykönyvébe. A számtalan halasztás, mozinyitás-mozizárás nem igazán tett jót a filmiparnak, ellentétben a nagy nemezisekkel, azaz a streamingszolgáltatókkal.

Nemcsak Magyarországon, de Szerbiában is hatalmasat ugrott a Netflix, az HBO Go vagy akár az Amazon Prime előfizetőinek száma, ami azért is rendkívül érdekes, mert kis hazánkban még mindig a torrentezés és a különféle online sorozatos oldalak a legnépszerűbbek. Éppen ezért meglepő, hogy a legális szolgáltatásokra mindezek ellenére szép számban fizettek elő határon innen és túl a karanténidőszakban. Az internetes tartalomszolgáltatás tehát él és virul, a mozi viszont csak túlél. Hiába nyitottak újra egyes helyeken a filmszínházak, a nézőszám még így is elenyésző. Mi lesz tehát azokkal a blockbusterekkel, amelyeket már rég megnézhettünk volna az idén, vagy legalábbis számítottunk volna rájuk ebben az évben?
 


Képek: imdb.com

Tenet

Kezdjük is mindjárt egy jó hírrel: Christopher Nolan szilárd bástyaként állt legújabb szuperprodukciója mögött, mert szentül hitt benne, hogy ezzel a premierrel élednek majd újjá a mozik szerte a világon. Végül persze többször is halasztani kellett az eredeti bemutatót, most azonban megvan a véglegesnek mondott dátum: a Tenetet elsőként Európában mutatják be, méghozzá augusztus 26-án. Ez tehát a nemzetközi és a magyarországi premier napja is, ami valószínűsíti, hogy Szerbiában is ekkor kerül majd a mozikba. Az Egyesült Államokban egy héttel később, szeptember elején láthatják majd Nolan rajongói a mester legújabb sci-fijét. A Warner Bros állítólag azért hozta meg ezt a döntést, mert ezzel is támogatni szeretné a tengerentúli partnereit. A térrel és idősíkokkal operáló, ügynökös-lövöldözős-misztikus sci-fi történetéről egyelőre keveset tudni, megjelent viszont már egy látványos előzetes. Nolan esetében azonban egyáltalán nem biztos, hogy a film is azt nyújtja majd, amit a mintegy két percben láttunk.

 

 

Disney-helyzet

A Disney kapcsán elsősorban a cég két legnagyobb franchise-ját érintette a koronavírus-járvány. A Star Wars és az Avatar folytatása is odébb csúszott, illetve a Mulan című animációs film élő szereplős változata sem kerül a mozikba belátható időn belül. A Mulan egyébként eredetileg augusztus 20-án debütált volna Magyarországon. Ami a Star Wars-folytatásokat illeti, a már korábban beharangozott megjelenési sorrend ez lett volna: 2022, 2024 és 2026 karácsonyi szezonja. Ez utóbbiról annyit mondtak el, hogy az új évszámok 2023, 2025 és 2027 lesznek, azaz elvileg egy-egy évvel tolódnak a legújabb, készülő trilógia epizódpremierjei. Az Avatar kapcsán már évekkel ezelőtt lehetett olvasni, hogy James Cameron a sci-fi-eposzát, melyet valójában a főművének tart, hosszú távra tervezi, és 2021-től kezdve kétévente jelentetne meg egy-egy folytatást. Ez az elképzelés is bebukott, a Disney ugyanis bejelentette, hogy Cameron sorozatának új fejezete, az Avatar 2. legkorábban 2022-ben debütál majd, méghozzá elvileg december 16-án. Az Avatar forgatásainak leállítása miatt maga a rendező, James Cameron is megfogalmazott egy levelet. Ebben azt írja, a járványhelyzet mindent felborított, és hiába tudtak újra elkezdeni forgatni Új-Zélandon, a digitális jelenetek Los Angeles-i felvételei és a stúdiómunkálatok is leálltak, ami miatt nem tartható a 2021. decemberi premier. „Ahogy a na’vik mondják: irayo, azaz köszönöm” — zárta levelét James Cameron, az Avatar, a Titanic és egyéb óriási költségvetésű blockbusterek direktora.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..