home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A halász, a földművelő asszony és a nádvágó
Kónya-Kovács Otília
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám
A halász, a földművelő asszony és a nádvágó

Az Erzsébetlak és Vonyarcvashegy közötti testvértelepülési kötelék évről évre szorosabbá válik. A gyermekek táboroztatása és a művésztelep mellett nemzetközi szobrásztábort szerveztek Erzsébetlakon.

Az erzsébetlakiak ugyanis minden alkalommal, amikor Vonyarcvashegyen jártak, megcsodálták a köztéri faszobrokat, és sóvárogva ábrándoztak, bárcsak az ő központjukat is ékesíthetné néhány hasonló alkotás.

Az álom most megvalósult. A tartományi gazdasági titkárság pályázatán nyert összegből vásárolták meg a tölgyfarönköket, majd egyeztettek a kivitelező művészemberekkel. Három magyarországi szobrász jött el, Major Lajos Vonyarcvashegyről, Csávás Csaba Nagykanizsáról és Boa Endre Letenyéről, akik június 14-e és 19-e között három alkotást készítettek el. A kis csapathoz csatlakozott Szabó András helybeli amatőr fafaragó, aki először találkozott ilyesfajta famegmunkálással, de nagyon jól ráérzett az alkotás technikájára.

Amikor berregni kezdtek a fűrészgépek, és beindult a kopácsolás, a helybeliek kíváncsian néztek be a nemzetközi kutatóközpont udvarára. Örömmel látták, hogy a nagy farönkök műalkotásokká alakulnak. Mivel a szobrászok a helyi jellegzetességeket igyekeztek átörökíteni a fára, a végeredmény lenyűgözte a látogatókat: „született” egy halász, aki a csónakjába emeli a kifogott jókora halat, emellett egy földet megmunkáló, kapáló női alak és egy nádvágó is.

Mivel Erzsébetlak az idén ünnepli betelepítésének 150. évfordulóját, erre a jubileumra a három szobor kiváló ajándék a közösségnek. Az alkotásokat az augusztusi rendezvényen adják át hivatalosan.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..