home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A hagyományok helye a mindennapokban
Szakáll Laura
2022.10.05.
LXXVII. évf. 39. szám
A hagyományok helye a mindennapokban

Alkalmi műsorral kísérve nyílt meg Vajdaság első állandó jellegű népi iparművészeti gyűjteménye. A gazdag válogatás a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Folklórközpontban kapott helyett.

A népi iparművészeti gyűjtemény állandó tárlatával régi álma valósult meg a VMF-nek. A padlástérben hímzett terítők, egyéb lakástextíliák, agyagedények, húsvéti és karácsonyi díszek, viseletek és gyermekjátékok is helyet kaptak. A válogatást Kriskóné Dávid Mária etnográfus, a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény vezetője készítette.


Slobodan Gabrić és a Pannon RTV felvételei

— Több évtizedes kapcsolat fűz a Vajdasági Magyar Folklórközponthoz, melynek munkája a népművészet több területét öleli fel, de most a tárgyi népművészetre koncentrálnék. Miután különböző táborokat, képzéseket, találkozókat szerveztek, kialakult az igény arra, hogy bemutassák a térség népi iparművészetét, azt a népi hagyományokon nyugvó művészetet, amely a saját hagyományainkat tükrözi, de mégis a mai élethez is kapcsolódik. Helye lehet a mindennapjainkban, akár egy viselet vagy egy szőnyeg által. Azt gondolom, a központ szakmai vezetőinek szívós munkája nyomán sikerült olyan pályázatokat megnyerni, hogy gazdag anyagot vásároljanak, mely egészen a régi, eredetinek tűnő tárgyaktól a kissé átfogalmazott, de még mindig a népi kultúránkat tükröző tárgyak készítéséig terjed. Az itt látható összeállítás nagy része pályázatok útján vásárolt anyag, de vannak ajándékba kapottak is. Reméljük, minél többen érzik majd úgy, hogy érdemes egy-egy nívós tárgyukat a központnak ajándékozni. Úgy érzem, nagy jelentősége van ennek a gyűjteménynek, mert azoknak az alkotócsoportoknak vagy szakköröknek a tagjai is megjelennek, akik látnak egy célt maguk előtt, hogy mit érdemes elsajátítani. Természetesen nem másolni kell, hanem a saját személyiségükből kiindulva a hagyományok feldolgozásával újat alkotni. Itt most minden megvan ahhoz, hogy képesek legyenek egyre szélesebb körben, vagy akár úgy is, hogy ebből éljenek meg, elsajátítani egy technikát, a tárgyakat pedig igényesen, színvonalasan, a hagyományoknak megfelelően elkészíteni. Ami a tájegységeket illeti, elsősorban Vajdaság és környéke látható, de ez erénye a kiállításnak, hiszen az a legfontosabb, hogy ami a miénk, ami itt van, azt kell megőrizni, egyre gazdagabbá tenni. Többéves képzések anyaga is megtekinthető, ezért nyilván a Kárpát-medence nagyon sok tájegységét feldolgozták a szövők, a hímzők vagy a fazekasképzések résztvevői. Annak viszont örülök, hogy nemcsak a jobban reprezentált, divatosabb tájegységek stílusjegyeit láthatjuk, hanem esetleg a kevésbé ismert helyi szépségeket is — hallottuk a szakembertől. 

A népi iparművészeti gyűjtemény az épület padlásterében kapott helyet, a folklórközpont ezt is pályázatoknak köszönhetően újította fel.


Slobodan Gabrić és a Pannon RTV felvételei

— Az állandó tárlatnak fizikai teret is kellett teremteni — emelte ki Perna Attila, a VMF elnöke. — A székházunk épülete békebeli, magas padlással, mely pókhálós, poros volt. Az elmúlt három-négy évben több pályázat útján nyertünk el összegeket, melyeket erre a projektumra fordítottunk, és így sikerült kialakítani a megfelelő teret. A tárlat úttörőnek számít Vajdaságban, Raj Rozália és Nagy István nagyon sok energiát fektetett bele, és évtizedek óta folyik a gyűjtőmunka.

A műhelygaléria és a népi iparművészeti gyűjtemény területének felújítása, a berendezés és a válogatásban látható tárgyak felvásárlása és elrendezése anyaországi támogatásból valósult meg. A felújított padlástérben kézműves-foglalkozásokat, szakmai konferenciákat is tartanak majd.

Aki szeretné meglátogatni a Vajdasági Magyar Folklórközpontot, az megteheti hétköznaponként 16:00—18:00 között, vagy előre egyeztetett időpontban a 065/3222-377-es telefonszámon Raj Rozáliánál.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..