home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A hagyományok éltetője
(B.T.)
2014.05.24.
LXIX. évf. 21. szám
A hagyományok éltetője

Révész, született Süli Erzsébetet, Bözsi nénit, vagy ahogyan a helybeliek szólítják: Sülikét, érdemes a Hét Nap olvasóinak is bemutatni.

1929-ben született Muzslyán. Több mint harminc éve aktív tagja a Vöröskereszt helyi szervezetének és a Nők Klubjának, továbbá a helyi közösség tanácsának szociális bizottságában is sokáig tevékenykedett.

A kézimunkázás fortélyait édesanyjától tanulta, és több mint hetven éve készíti a szebbnél szebb alkotásokat. Munkáit első önálló kiállításán tette közszemlére a Magyar Ház termében 2012-ben. A különféle technikákkal készült egyedi termékek sok otthont ékesítenek, és a világ minden tájára eljutottak.

Beszélgetőtársam május elején ünnepelte 85. születésnapját, és egy nem mindennapi eseményre hívta fel a figyelmem.

A közelmúltban a Vöröskereszt nagybecskereki szervezetének tagjai — köztük a muzslyaiak is: Hofgezang Rozália, Hadzsality Margit és Bözsi néni — emberszeretetükért, az éveken át nyújtott segítségükért meghívást kaptak a Fehér Palotába. Ott Aleksandar Karađorđević trónörökös és Katarina hercegnő fogadta őket.

A közös fotózás után Bözsi néni — legyőzve lámpalázát — megszólította a trónörököst:

— Emlékszik ön arra, amikor néhány évvel ezelőtt, a nagybecskereki látogatása során a helyi kórház veseosztályának néhány ágyat és ágyneműt adományozott? Akkor jómagam betegen feküdtem ott, ön pedig megpuszilta az arcomat.

— Magának ilyen jó az emlékezőképessége, Erzsi néni?

— Olyan tiszta, hogy még arra is emlékszem, mit csináltam négyéves koromban.

Ekkor mindketten elmosolyodtak, majd a trónörökös egy közös fotó erejéig átölelte őt. Nagy öröm volt számára, hogy a közösségért végzett munkája kapcsán ilyen megtiszteltetés érte.

Bözsi néni mindmáig szívesen kézimunkázik, örömét leli abban, hogy hagyományos öltözeteket készít. Ottlétemkor is a nyolcadikosok ballagótarisznyáin ügyeskedett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..