home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A hagyományéltetés jegyében
Tóth Tibor
2021.08.10.
LXXVI. évf. 31. szám
A hagyományéltetés jegyében

A hagyományéltetés jegyében tartott napközis tábort nemrégiben a horgosi Juvenior Polgárok Egyesülete. Az ötnapos tábor iránt nagy érdeklődés nyilvánult meg, hiszen huszonöt óvodás és alsós kisdiák töltötte délelőttjeit a horgosi Művelődési Ház mögötti téren.

Sós Nóra, a tábor fő szervezője, a Juvenior Polgárok Egyesületének elnöke elmondta, hogy a tábor célja a gyerekek megismertetése a régi mesterségekkel és hagyományokkal, elültetve a gyerekekben ezek szeretetét, így a későbbiekben ők is foglalkoznának ezekkel a tevékenységekkel.

— Eredményes rendezvényt zárunk, hiszen huszonöt gyermek részvételével tartottuk meg az első Hagyományéltető napközis tábort, melyre a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnál pályáztunk sikeresen. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, jól viselkedtek, élvezték a programokat, a tábor minden egyes pillanatát. Sokat beszélgettünk, meséltünk, énekeltünk, emellett a gyerekek kipróbálhatták a kovácsmesterséget, a fazekasságot, agyagozhattak, korongozhattak, betekinthettek a szövés rejtelmeibe. A helytörténet is fontos szerepet kapott. Ellátogattunk az Órás Villához, és Bartók Béla nyomába eredtünk, hiszen a villánál énekeltünk, táncoltunk, népi játékokat játszottunk — mondta a fő szervező.

Ottjártunkkor a gyerekek a táborral kapcsolatos élményeiket vetették vászonra, majd a munka végeztével készségesen nyilatkoztak hetilapunknak.

— A szövés kivételével mindegyik foglalkozás tetszett. Kedvencem egy ügyességi játék, melyben a vezényszó elhangzása után meg kell fogni a fejünket. Sok új barátra tettem szert, úgyhogy tartalmasan telt az elmúlt öt nap — mondta Kenyeres Martin második osztályos tanuló.

Pakai Zsófi az első osztályt fejezte be júniusban.

— Nagyon jól éreztem magam a táborban, jövök legközelebb is. A festés és az agyagozás nyerte el leginkább a tetszésem. Hóembert és vázát készítettem, egyik sem volt nehéz. Ma lefestettem magam, ahogy agyagozom.

A másodikos Vass Virág is jól érezte magát, neki legjobban a szövés nyerte el a tetszését.

— Minden foglalkozás tetszett, mindegyik jól ment. A vászonra azokat a kézműves-foglalkozásokat festettem, amelyekkel a táborban megismerkedtem. A táborok sora még nem ért véget, még a nyáron részt veszek a magyarkanizsai kickboxtáborban is.

Gabrić Marko az őszre ül először iskolapadba.

— Nekem legjobban a reggeli tetszett, finom volt a virsli és a lángos is. A rajzolás, festés annyira nem nyerte el a tetszésem, a különféle ügyességi és csapatépítő játékok azonban annál inkább.

Markóhoz hasonlóan Tóth Ádám is szeptemberben kezdi meg az általános iskolát.

— Nagyon szép táboron vagyok túl. A szövést, valamint a rajzolást találtam a legérdekesebbnek, lerajzoltam a szövést és egy szövéssel készített szőnyeget.

Bús Lili szeptemberben harmadik osztályba indul.

— Kitűnően éreztem magam a táborban. Legelőször agyagoztunk, majd kötöttünk, batikoltunk, pólót készítettünk. Itt járt egy kovácsmester is, aki patkókat készített.

A másodikba induló Radics Zarának az agyagozás tetszett leginkább.

— Az agyagból vázát formáztam, amire mintegy 10-15 percre volt szükségem. A nyáron még egy tábor szerepel a programban, ez pedig a horgosi tánctábor.

A Juvenior Polgárok Egyesülete júliusban még egy hasonló táborba várta a hat—tíz éves gyerekeket, a nyár végéig pedig több takarítási akciót szervez a falu területén.

A szerző és a Juvenior Polgárok Egyesületének felvételei a tábor néhány pillanatát örökítették meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..