home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A hagyományápolás és a helyi termékek jegyében
Borbély Tivadar
2016.11.11.
LXXI. évf. 45. szám
A hagyományápolás és a helyi termékek jegyében

A pásztorok, juhászok, kondások és kanászok egykori kunyhójának, háziállátőrző- és földművelési/mezőgazdasági eszközeinek, valamint a hagyományos mindennapi ételek és öltözékek bemutatásával a helybeli RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesülete tizenkettedik alkalommal rendezett pásztornapot Muzslyán.

A rendezvény elején Ments András, a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság igazgatója előadást tartott a helyi termékek védjegyeztetéséről, majd mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke megnyitóbeszédében a jószágnevelés és állattartás megőrzését, illetve a helyi termékek népszerűsítését szorgalmazta.

A beszédet követően sor került egy tarka művelődési műsorra, melyben bemutatkoztak a helybeli fiatal és tehetséges kancsikások és a Muzslai Petőfi Sándor MME néptáncosai, valamint a szlovéniai Ptuj városából és a magyarországi Gyöngyösről érkező vendégek is. A közeljövőben esedékes sikeres együttműködés reményében az eseményre ellátogattak a romániai Ótelek település képviselői is.

A XII. Pásztornap alatt a szorgos kezű háziasszonyoknak és az ügyes kezű szakácsoknak köszönhetően a szép számban megjelent érdeklődők megkóstolhatták — a többi közt — a helybeli Müller-tanyáról érkező mangalicaszalonnát, a Kanász házaspár házi készítésű sajttermékeit, a Méhészegyesület finom mézeit, a hírös muzslai kolbászt és birkapaprikást, továbbá a helyi borászok borait és az erzsébetlaki asszonyok süteményeit is.

A szervezők ezenkívül megrendezték a hagyományos birkapaprikás és pásztorételek főzőversenyét, valamint díjazták a legízletesebb édes és sós sütemények, illetve a jó házi pálinkák tulajdonosait is. 

           

        

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..