home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A hagyomány őrzése, a láng továbbadása
Zséli Ágnes
2016.06.27.
LXXI.. évf. 25. szám
A hagyomány őrzése, a láng továbbadása

Töröktopolya (szerb nevén Banatska Topola) Vajdaság észak-bánsági körzetében található, Nagykikindától 19 kilométerre délre. A falu a Bánság egyetlen Mária-kegyhelye. A mai község helyén az 1783. évi térképen még nagy kiterjedésű mocsarak voltak.

1781-ben a beodrai uradalom, melyhez ez a mocsaras terület is tartozott, Karátsonyi Bogdán birtokába került, aki megkezdte a föld lecsapolását és kiszárítását. Tevékenysége eredményeképpen 1790 táján magyar és német dohánykertészcsaládokat telepített ide. 1850 táján felépült az iskola, mely egyúttal imaházként is működött.

Az új templom 1899-ben készült el Kisboldogasszony tiszteletére. Az elmúlt években számtalan tatarozást végeztek rajta. A leglátványosabb a mennyezet renoválása volt. A kazettás mennyezetű templomok mintájára kalotaszegi díszítőelemek felhasználásával újították fel, és 1991-ben készültek el vele. Töröktopolyának a XX. században sem volt helyben élő plébánosa. A szentmiséket manapság Mellár József törökbecsei plébános celebrálja.

A helybeliek többsége mezőgazdasággal foglalkozik, így teremti elő a család részére a betevőt. A településen 680 lakos él, ebből megközelítőleg 250 magyar. A mindössze negyvenkét tanulót számláló Bratstvo Jedinstvo Általános Iskolában a tanítás kombinált tagozatokban, szerb nyelven folyik.

A magyar nyelv ápolásáról az iskolában és odahaza is gondoskodnak — mondja Kiss Melinda háromgyermekes anyuka, aki tizennégy éve Beodráról jött férjhez, s azóta családjával Töröktopolyán él.

— Ápolóként dolgozom Nagykikindán. Mindennap utazom, ez azonban nem okoz gondot, hiszen a nyugodt, csendes falusi életet nem adnám fel a zajos, zűrös városi közösségért. Itt nincsenek konfliktusok, és még megmaradtak a régi, falusi hagyományok, népi szokások is. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, a kétnapos búcsú idején Töröktopolya olyan, mint a világ kicsiben. Népesek az utcák, zarándokok érkeznek Vajdaság más településeiről, hiszen falunk Bánát egyetlen Mária-kegyhelye. A legszebb mégis az, hogy ilyenkor azok is visszatérnek, akik elvándoroltak, hogy a falu napját a családdal töltsék el.

Töröktopolyának van postai hivatala és három üzlete. A művelődési egyesület már évek óta nem tevékenykedik. Az alkalmi műsorokat a helyi moziteremben tartják meg.

— Régen másként volt — mondja a hetvenhét éves Ács Pál, aki féltőn őrzi az emlékeket. Hosszú éve jegyzi a település történelmét, gyűjti az életét szimbolizáló tárgyakat. Legyen szó régi újságról, könyvről, parasztkocsi forgalmijáról, parazsas vasalóról, köpülőről vagy bármi másról, hiszen, mint Pali bácsi is vallja, a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.

Aki csendes, falusi környezetben szeretne élni, távol a rohanó világtól, keresse fel Töröktopolyát, és győződjön meg róla, hogy ez a kistelepülés jó választás lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..