home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A háború mérlege
Talpai Lóránt
2024.07.03.
LXXIX. évf. 27. szám
A háború mérlege

Minden háború veszteségei elsősorban emberéletekben mérhetőek, ezt követik a menekültek milliói, és csak legutolsósorban az anyagi csapások. Az orosz—ukrán háború idestova két és fél éve kezdődött, és több mint 30 000 civil, ártatlan ember esett áldozatául. Az elhunyt, illetve meggyilkolt katonák száma még ennél is sokkal megdöbbentőbb, jóval 2 millió fölött jár — ez szinte megegyezik a magyar főváros lakosságának számával.

Ezenkívül természetesen óriási exodus is folyik, a menekültek száma 10 millió főre tehető. Oroszországból több mint 1 millióan menekültek el a háború kezdete óta. Ukrajnán belül csaknem 4 millióan hagyták el az otthonukat, rajtuk kívül pedig mintegy 7 millió ukrán döntött úgy, hogy távozik az országból. A legújabb adatok alapján 4,2 millió ukrán állampolgár tartózkodik az Európai Unió tagállamaiban. Az ENSZ prognózisa azonban még lesújtóbb, a világszervezet szerint ugyanis 15 millió ukrán állampolgár szorul a közeljövőben humanitárius segítségre.

Az anyagi mérlegre, illetve gazdasági károkra kitérve, a legmérsékeltebb becslések szerint az 1000 milliárd dollárt is jóval meg fogja haladni a helyreállítás költsége. Ez az összeg legalább hat-hétszerese Ukrajna 2022. évi GDP-jének. Oroszország veszteségéről pedig érdemes csupán annyit megjegyezni, hogy Moszkvának naponta 20 milliárd dollárjába kerül a harcterek fenntartása.

Végül, de nem utolsósorban a háború jelentős környezetszennyezést is okoz, az ukrajnai orosz invázió következtében mintegy 175 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe. Mindez nem véletlen, hiszen több milliárd liter üzemanyagot használtak fel a katonai járművek, és csaknem 1 millió hektárnyi mezőt és erdőt gyújtottak fel.

Mindezt miért is? Ukrajna területének 18 százalékáért. Az orosz csapatok ugyanis 108,7 ezer négyzetkilométert tartanak megszállás alatt. Mivel a háborúnak ki tudja, mikor lesz vége, a fentiekben ecsetelt adatok továbbra is csak rossz irányba változhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..