home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A gyertya lángjánál
Balázs Szilvia
2021.12.02.
LXXVI. évf. 48. szám
A gyertya lángjánál

Nem véletlen, hogy a karácsonyi hangulat sokunkat magával ragad, sokszor hónapokkal az ünnep előtt. Sőt, olyan is van az ismerőseim körében, aki már májusban arról posztolt, hogy kiszámolta, mennyit kell még aludni december 24-éig. Mert az igazi varázslat a szentestén kezdődik, amikor sok család együtt sétál végig a kivilágított, fényfüzérekkel feldíszített utcákon az éjféli misére.

Az adventi koszorúkon a hétvégén már meggyújtottuk az első gyertyát, és a fényénél valahogy jó összebújni. Ha máskor nem is, ilyenkor jólesik a forró tea vagy kakaó szürcsölése egy óriási bögréből és a halk, karácsonyi zene a rádióból.

Az advent vagy úrjövetel a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző időszak neve. Négy hétig tart, és minden vasárnap meggyújtunk egy-egy gyertyát a feldíszített, általában összefonott fenyőágakból készült koszorún. És bár az „igazi” új év majd csak egy hónap múlva kezdődik, az új egyházi év éppen advent első vasárnapján.


Fotó: Doroszló (Nyugat—Bácska Portál)

Ejtsünk néhány szót a koszorúról is! Mivel ez az időszak — a húsvétot megelőző nagyböjthöz hasonlóan — a megtisztulás, a bűnbánat ideje, a római katolikus liturgiában ennek a színe a lila, így a gyertyák is, hagyományosan, ilyen színűek. Kivéve egyet, azt, amelyet a harmadik vasárnapon gyújtunk meg, az ugyanis rózsaszínű, jelképezve ezzel, hogy a bűnbánatba azért öröm is vegyül, Jézus Krisztus születésére várva.

Az adventi vasárnapokon számos településen szerveznek közös gyertyagyújtást, a templomban, a falu vagy a város főterén, esetleg a művelődési házak, tájházak udvarán. A rövid alkalmi műsor után a hétről hétre kiválasztott személy — a polgármester, a település kiemelkedő lakosai, díjazott tanulók, sportolók stb. — meggyújtja a soron következő gyertyát, majd a jelenlévők, mielőtt még hazaindulnának, tea, forralt bor mellett beszélgetnek egy kicsit. 

Környékünkön a legnagyobb ilyen rendezvényt Szegeden tartják, és az elmúlt évek során nagyon sokan látogattak el egy-egy hétvégén a Dóm téren felállított óriási adventi koszorúhoz egy-egy fénykép erejéig, és ha már ott van a család, akkor a karácsonyi vásár is kihagyhatatlan. Az idén is sokan várták a rendezvénysorozatot, ám a város önkormányzata úgy döntött, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel — a szegediek és a vendégek biztonsága érdekében — online tartja meg az adventi gyertyagyújtást, és a rendezvényből teljes mértékben kikerülnek azok a programok, amelyek egyébként nagy tömegeket vonzanak. Október 1-je óta forog azonban a Széchenyi téren a 37 méter magas adventi óriáskerék, melynek fülkéiből a szegedi belváros meseszép, ünnepi panorámája tárul a látogatók szeme elé.

Sok mindent beárnyékol a világjárvány az idén, és hiába nem ez az első alkalom, valahogy nem lehet azt mondani, hogy kezdünk hozzászokni. Az viszont biztos, hogy ilyenkor az idős, magányos rokonok, hozzátartozók is jobban vágynak a társaságra, egy-egy látogatóra. Egészségük megőrzése érdekében azonban most jobb, ha a nagyobb, akár családi összejöveteleket is kerüljük, és csak a megfelelő óvintézkedések betartásával megyünk vendégségbe azokhoz, akik egyedül élnek. Ez már a második adventi időszak, amikor valahogy szorongva, aggódva várjuk a karácsonyt, de bíznunk és hinnünk kell Isten tervében, a Megváltó gondviselésében, aki saját egyszülött fiát küldte el nekünk, hogy megváltsa a bűneinket.

A gyertyák fényében pedig adjunk hálát mindazért, amit ajándékba kaptunk, és imádkozzunk azért, hogy jövőre már valóban együtt ünnepelhessünk, nagy családi körben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..