A gyermek öröm és ajándék

A gyermek öröm és ajándék

Zenta Község Önkormányzata a Példamutató Nagycsalád díjat ezúttal a zentai Ivković családnak ítélte oda.

Az elismerést Czegledi Rudolf polgármester és Győri István alpolgármester adta át Ivković Róbertnek és Ivković Tuza Valentinának, akik négy gyermeket nevelnek.

A családfő, Róbert lelkipásztori kisegítőként dolgozik a Jézus Szíve-templom plébániáján, Valentina a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet munkatársaként sérült gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozik. A legidősebb leányuk, Vivien, tizenhárom éves, csellózik, zenei középiskolába készül. Második a sorban a tízesztendős Noémi, aki zongorázik, hegedül, néptáncol, az öt és fél éves Viktória szintén néptáncos, a hároméves Erika pedig mindenben igyekszik utolérni a nővéreit.

Róbert elmondta, arra törekszenek, hogy a mindennapi életüket keresztény értékekre építsék.

— Szeretnénk megvalósítani az életünkben azt az eszmét, amelyet a magyar nemzet már Szent István király óta követ. Szeretni egymást, ahogy Isten is szeret bennünket, ezt a szeretetet megélni és átadni másoknak. Alkalmanként keresztelek is, és olyankor elhangzik az a mondat, hogy a szülő számára nagy öröm és ajándék a gyermek. Néha nagy felelősség, néha türelemjáték, néha logisztikai egyensúlyozás, ám mindenekelőtt nagy öröm. A lányainkat úgy próbáljuk nevelni, hogy megtalálják azt, amihez tehetségük van. A gyermeknek több mindenben kell kipróbálnia magát, de nem kényszerből. Legyen ideje játszani, megtapasztalni a családban a szeretetet, és abban a szeretetben felnőni. A díjat pozitív kezdeményezésnek tartom, mert elismeri a nagycsaládos életformát most, amikor inkább az egy vagy a két gyermek vállalása a divat. Jó, hogy vannak ezek a támogatási formák, melyekkel azokat ösztönzik, akik több gyermeket nevelnek.

Valentina hozzáfűzte, a választott hivatása tanítónő, és nagyon szereti a munkáját.

— A többi közt ezért is mertünk több gyermeket vállalni. Volt időszak, amikor két roma kisgyermeket is neveltünk, de őket az anyukájuk visszakérte, viszont ezt a lehetőséget a jövőben sem utasítanánk el. 

Czegledi Rudolf polgármester hangsúlyozta, a különféle juttatásokon, támogatásokon kívül ez az elismerés is arra világít rá, hogy a nagycsalád nem nagy gond, hanem nagy öröm.

A díjra érdemes családokat civil szervezetek és helyi polgárok jelölik, majd egy erre kiválasztott bizottság határozza meg, ki kapja meg az elismerést. Az Ivković család esetében egyhangú döntés született.


Herédi Krisztián felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink