home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A gyerekeknek kell az új(don)ság
Fehér Márta
2023.01.13.
LXXVIII. évf. 2. szám
A gyerekeknek kell az új(don)ság

Gyereklapot szerkeszteni nem könnyű, ám nagyon hálás feladat, hiszen sok pozitív visszajelzéssel jár. Határozottan azt gondolom, hogy szükséges és értékes a Mézeskalács és a Jó Pajtás jelenléte, mert nagyon sok mindent meg tudnak mozgatni és serkenteni a gyerekek (fantázia)világában, gondolkodásmódjában. Heti interjúnkban Török Erna szerkesztőt kérdeztük a gyereklapok jövőjéről.

Öt éve szerkeszti a legkisebbek havilapját, az öt—tíz éveseknek szóló, az idén hetvenéves Mézeskalácsot, és négy éve a felső tagozatos diákokat megszólító, tavaly 75. jubileumát ünneplő Jó Pajtás hetilapot. Úgy érzi, fiatal szerkesztőként sok mindent tanul e folyamat során, és nagyon fontos számára, hogy rendszeresen tájékozódjon és jelen legyen a gyerekek világában.

— Ez egyfajta küldetés, nem könnyű feladat, főleg manapság, amikor más irányba terelődik a gyerekek figyelme. Különböző módon szól a két lap az olvasóihoz, viszont fontosnak tartom, hogy közös legyen bennük a kutató és a feltáró szemléletmód. Azon igyekszünk, hogy egy-egy témát különböző módokon nézzünk meg, különbözően foglaljunk össze. A papíralapú újsággal megragadni a gyerekek figyelmét nem lehetetlen, van rá mód. Ami szerintem fontos, hogy a gyerekek valamilyen pozitív élményt kössenek ezekhez a lapokhoz. Igyekszem különféle felhívásokkal, pályázatokkal felébreszteni bennük a kíváncsiságot, bemutatni vagy közelebb hozni hozzájuk az újságot, hiszen a gyerekek még mindig tudnak örülni annak, hogyha megtalálják a rajzaikat, írásaikat a lapban. Örülnek, ha például kérnek egy filmsorozatról egy posztert, és az megjelenik a következő Jó Pajtásban. Nagyon fontos ez a fajta interakció, ezért folyamatosan fürkészem, figyelem a gyerekek igényeit és gondolkodásmódját. Nagy kihívás őket az olvasás irányába terelni, tehát hogy ne csak átlapozzák az újságokat, hanem valamilyen ismeretanyag meg is ragadja a figyelmüket, ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy vizuálisan is vonzó legyen a két lap. Az egyik ilyen megoldás, amikor kétoldalas poszter formájában közlünk szórakoztatóbb tartalmakat, ezáltal például a földrajz, a biológia vagy akár a nyelvtan tanulása is könnyebbé válhat. Vagy például egy tudományos témához mellékeljük a QR-kódot, mely alapján könnyen rákereshet a tanuló egy-egy témára, videóra, fotóra. Ekképpen összekötjük a nyomtatott felületet a virtuális világgal, s ami ennél is fontosabb, ezáltal közelebb hozzuk magát az ismeretanyagot.


Fotó: Dávid Csilla felvétele

* Úgy fogalmaztál, igyekszel folyamatosan fürkészni, hogy mi az, ami a gyerekeket érdekli. Hogyan fürkészel? Miből tájékozódsz, merítesz ötleteket? Gyerekekkel vagy szakirodalommal veszed körül magad? 

— Nagyon fontos a terepjárás, az iskolákba való látogatás és a rendezvények szervezése. Hadd említsem meg a Jó Pajtás szavalóversenyét — a XII. Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyt tudhatjuk magunk mögött — és a nagy múltú sakkversenyt is vagy a jubileumok alkalmából meghirdetett Alkoss, és legyél a Jó Pajtás és a Mézeskalács vendége! rajz- és fogalmazásíró pályázatunkat, melynek eredményhirdetése alkalmából a decemberi ünnepi héten elhívtuk a gyerekeket a Magyar Szó újvidéki székházába. Ez azért volt fontos, mert találkoztunk, beszélgettünk velük, és egy-egy ilyen alkalom nagyon jó arra, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk egymáshoz, hogy ők is megismerjenek bennünket, és mi is őket, hogy elmondják a véleményüket, a kívánságaikat, az elvárásaikat. A találkozó után néhány nappal érkezett egy élménybeszámoló erről az eseményről, ez is azt bizonyítja, hogy maga az újság is fontos a gyerekek számára, akárcsak az, hogy a Jó Pajtás meghívta, vendégül látta őket, és ez számukra igen jelentős visszajelzés. Ha ellátogatok egy iskolába, mindig megkérdezem a gyerekeket, hogy melyik a kedvenc rovatuk, mit tennének az újságba, mi az, amit hiányolnak a lapból, és mi az, amit szeretnek. Számos ilyen apró visszajelzés érkezik, és nekem is ötletet ad. A közkedvelt bemutatkozó rovatunk, a Lexikon is úgy született újjá, hogy egy kisfiú megkérdezte: most miért nincs a Jó Pajtásban, ha régebben volt? Ennek nyomán felújítottuk a rovatot, belekerültek olyan témák, kérdések is, mint a kedvenc influenszerem, kedvenc Instagram-oldalam, fénykép helyett pedig avatart is küldhetnek a gyerekek. Az újításnak nagy sikere lett, folyamatosan érkeznek a kis lexikonok. Ezek apróságok, ám azt vettem észre, hogy ha már van egy picike kis motiváció, egy apró kis része az újságnak, melyért várják, és melyért örömmel lapozzák és nyitják ki, akkor lehet, hogy először csak ezt a kis lexikont olvassák el, viszont jövőre talán már a Zsibongót vagy a Tiniturmixot, azután az Iránytűt, az irodalmi rovatot is. A gyerekek számára fontos, hogy az eredményeikre felfigyeljünk, ezért mindig igyekszünk bemutatni egy-két tehetséges diákot. Most ezen szeretnék dolgozni, hogy minél több gyerek szerepeljen a lapban.

* Mennyire tudod maradéktalanul teljesíteni a terveidet vagy megvalósítani azokat a kívánságokat, amelyeket a terepen hallasz, amikor a gyerekekkel találkozol? Szabad kezed van a megújulás, bővítés, átformálás terén? És vagytok-e elegen ehhez a szép munkához?

— Teljesen szabad kezem van, és élvezem az anyalap, a Magyar Szó támogatását. Vannak rovatszerkesztők, akad néhány külsős munkatárs is, bár nem vagyunk túl sokan, és nekem is többet kellene járnom terepre a szerkesztői feladatok elvégzése mellett. Reméljük, hogy a jövőben ez másként alakul, és a tervek szerint minél több iskolába eljutunk, mert azt gondolom, ez nagyon fontos a lapok készítésének a folyamatában. Mert ilyenkor a pedagógusok véleményét is szívesen meghallgatjuk. Ahhoz, hogy a gyerekek miként fogadják a Mézeskalácsot és a Jó Pajtást, nagymértékben hozzájárul a pedagógusok szemléletmódja és közreműködése is, hogy ők is felismerjék a gyermeklapok szerepét az olvasóvá nevelés folyamatában.

* Válaszaidból úgy érzem, szerinted van jövőjük a gyereklapoknak, s amíg az idősebb korosztály körében a nyomtatott sajtó visszaszorulni látszik, addig a gyermekek és a kisiskolások igénylik a saját lapjaikat.

— Sőt, szerintem a gyereklapok esetében még inkább határozottabb az az álláspont, hogy ez egy felbecsülhetetlen szellemi gazdagság és egy olyan út, amely nélkülözhetetlen a gyerekek világában. A gyereklap egy kézzel fogható termék, melyet átlapozhatnak, melyben ők is szerepelnek, melyből tájékozódhatnak. Az internettel és a közösségi oldalakkal szemben egy másfajta értéket képvisel, olyat, amelyet hazavihetnek, olyat, amelyben megmutathatják a nagymamának, a rokonoknak, hogy nézd, itt az én rajzom, ez az én alkotásom, megjelent a Mézeskalácsban, vagy ezt a verset kedvelem, ezt a mesét olvasd nekem ma elalvás előtt. Az irodalmi és más alkotások megjelenése ezekben a lapokban kiemelten jelentős. Fontos, hogy a gyereklap ne csupán egy összerakott információhalmaz legyen, tehát az igényesség nélkülözhetetlen a szerkesztés, az írások megalkotása során, és azt is kiemelném, hogy másként kell lektorálni egy gyerekírást, egy fogalmazást, sokkal nagyobb odafigyeléssel, odaadással, egészen más szempontokat figyelembe véve. Tehát ez egy olyan alkotó folyamat, amely nagy feladat és kihívás, de egy nagyon szép munka is, mely pozitív visszajelzéssel is jár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..