A gyepsor határtalan vidékén

A gyepsor határtalan vidékén

A torontálvásárhelyi Kiserdőn és a falu legszélesebb utcájának két oldalát összekapcsolni hivatott betonjárda végén álló magányos nyárfaóriáson túl — szinte a puszta kellős közepén — van egy házikó. Pontosabban egy tanyára emlékeztető épületegyüttes, amelynek jobb szárnya néhány hónapja a húsz-egynéhány éves Gut házaspáré.

Az épületen nincs cifra ablak, semmi cicoma, mégis már messziről megragadja az arra járót. Ami nem csoda, hiszen a belőle kiszürelmő gyermekzsivaj még így, őszutón is reménykeltően üdévé teszi a debellácsi gyepsor határtalan vidékét. A huszonhárom éves Vladimirnak, a nálánál csupán egy évvel fiatalabb nejének, Angélának, illetve gyermekeiknek, az ötéves Andreának, valamint a két és fél éves ikreknek — Tijanának és Teodórának önként választott lakhelye ez. Egy fészkecske, amelyet a két fiatal együtt kíván tatarozni, élhetőbbé tenni. A valószerű álmaik beteljesedését előmozdító csodamasinához pedig a kölcsönös bizalomból és megbecsülésből készült keveréket használják üzemanyagként. Továbbá nemcsak a Gondviselés megtartó erejében bizakodnak, hanem abban a szellemi útravalóban is, amelyet a leánykák szülei — akik maguk is többgyermekes családból származnak — szinte ösztönszerűen hoztak kirajzási helyükről.

A kenyérkereső, családfenntartó természetesen Gutéknál is az apa, aki a helyi zöldségtermesztő nagygazdák egyikénél dolgozik már huzamosabb ideje idénymunkásként. A gyermeknevelés és a háztartás vezetése az anya teendője.

Vasárnap viszont együtt a család. Akkor aztán, ha csak néhány órácskára is, de mindkét fiatal szülő szusszanthat egyet. Ha fáradtan is, de mosolygó arccal veszik körül csemetéiket és osztoznak önfeledt játszadozásaikban.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A gyepsor határtalan vidékén
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.07.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
A gyepsor határtalan vidékén
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.07.05.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Facebook

Támogatóink