home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A „gyémántcsiszolók” ünnepén
Tóth Lívia
2015.11.07.
LXX. évf. 44. szám
A „gyémántcsiszolók” ünnepén

A pedagógusnap alkalmából szervezett ünnepi műsoron Zentán

„Vezesd őket, utat ne tévessz,
S magadhoz mindig hű maradj,
Mert élen állsz, és messze látszol,
Sose feledd: példa vagy!” (Nagy László)

Ezzel az idézettel köszöntötték az egybegyűlteket a zentai Művelődési Házban a pedagógusnap alkalmából szervezett ünnepi műsoron.

A jelenlévő óvónőknek, tanítóknak, tanároknak és az oktatási intézmények dolgozóinak elsőként Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár gratulált és további sikeres munkát kívánt mindenkinek. Beszédében kifejtette, a pedagógusok felelősségteljes munkáját minden időszakban meg kell becsülnünk, de most, amikor a tanügy is krízisben van, különösen fontos az odafigyelés.


Nyilas Mihály

— Most, amikor válságba kerültek az értékeink, a tudás becsülete devalválódott, reformra van szükségünk, amely – remélhetőleg – hamarosan be is következik – hangsúlyozta, majd Victor Hugo szavaival jellemezte a tanügyben dolgozók tevékenységét: „Szép dolog kifaragni egy szobrot és életet adni neki, de még szebb kiformálni egy emberi lelket és megtölteni igazsággal.”


Ceglédi Rudolf

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, többek között a következő gondolatokkal fordult az ünnepi esemény résztvevőihez:

— Biztos vagyok benne, hogy a tanulmányai során sok diák találkozik kiváló pedagógusokkal, akik jellemükkel és tudásukkal életre szóló példát mutatnak. Ennek a hivatásnak a szépségét kiváló írónk, Németh László így fogalmazta meg: „Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját szép vigyázattal csiszoljam kristályba.”


A Zentai Gimnázium énekkara, Horváth Melinda (hegedű), Bali Anna (szólóének)

Elmondta azt is, hogy az önkormányzat a saját eszközeiből és pályázati pénzekből folyamatosan igyekszik javítani és korszerűsíteni az oktatási intézményekben a munkafeltételeket. Annak ellenére, hogy csökken a diákok létszáma, mindent megtesznek, hogy az általános és a középfokú oktatásban egyaránt megőrizzék a tagozatokat, hiszen büszkék arra, hogy Zentát Vajdaság egyik középiskolai központjaként tartják számon.

A program folytatásában Losonc Kinga tanárnő vezetésével fellépett a Zentai Gimnázium énekkara, közreműködött Oliver Petković (gitár), Horváth Melinda (hegedű) és Bali Anna (szólóének).


Riesz Ilona

Žarković Radule

Az oktatáshoz fűződő emlékeit Riesz Ilona, a Stevan Sremac Általános Iskola nyugalmazott tanítónője, és az immár negyven éve pedagógusként tevékenykedő Žarković Radule, a zentai Közgazdasági-kereskedelmi Iskola szerb nyelv és irodalom szakos tanár idézte fel, majd a Török trió lépett színre. Az együttes tagjai, Török Tilla Junior Prima díjas és Kiemelt Nívódíjas népi előadóművész, aki világszerte számos rangos rendezvényen mutatkozott már be, az idén viszont a zentai önkormányzat is hozzájárult ahhoz, hogy népdalkincsünket Kazahsztánban egy nemzetközi nép- és világzenei fesztiválon népszerűsítse, Török Flóra Kiemelt Nívódíjas népzenész és Török Vidor népzenész, magyar, szerb és török népdalokat adtak elő.  

A Török trió

Végül az oktatási intézmények igazgatói megköszönték munkatársaik kiemelkedő teljesítményét és – jelképesen – átadták a jubiláris juttatásokat a kerek évfordulót ünneplő tanügyi dolgozóknak.


A Török trió

Török Vidor

Vidor és Tilla

Tilla és Flóra

Török Flóra

A Zentai Gimnázium énekkara (Herédi Krisztián felvételei)


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..