home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A gyanú is megjelent Wimbledonban
KUBÁT János
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
A gyanú is megjelent Wimbledonban

A napokban ért véget az év legrangosabb teniszeseménye, a Wimbledoni torna. Lokálpatriótaként és elfogult zentaiként merészen állítom, hogy ez a 2013. évi zentai szempontból is emlékezetes marad. Mármint nekem.

Mert hogy ezúttal másfél évszázad után először tíz napon keresztül két zentai is ott sétálgatott a tenisz szentéjében: Györe László, aki az ifjúsági tornán bejutott a legjobb nyolc közé, és édesapja, Györe Csaba, aki fia ügyeit intézendő volt jelen. Csaba, miután visszaért Zentára, informált sok mindenről, még arról is, hogy Wimbledonban ha kávét szeretnél rendelni, tudhatod, hogy a legjobbat kapod, melynek neve: lavazzo, és a torna hivatalos itókájaként hirdetik, persze borsos áron. (Érdemes megemlíteni, hogy Zentán is rendelhető ilyen, de a sajtótörvény miatt sajnos nem nevezhetem meg a kis kávéházat.) A tejszínhabos földieper sem volt akármi! A megrendelő csupán arról dönthetett, hogy szimpla vagy dupla adag tejszínnel kéri-e a gyümölcsöt.
— A mai és az egykori tenisz-sztárocskákkal is rendre találkozhattunk wimbledoni sétánk során. Vagy a büfében, vagy a nézőtéren, esetleg az edzőpályán... Ott lábatlankodnak, sétálgatnak vagy éppen fényképezkednek. Én azon szerencsések közé tartoztam, akinek nem feketén kellett belépőjegyhez jutnia. (20 000 font volt a feketepiacon a döntő jegyeinek ára). Illett volna fogadnom is. Ezt azonban nem tettem meg, pedig tudván tudtam, pontosabban éreztem, hogy a kihívó, azaz a skót Murray fog nyerni, és nem a világelső Novak Đoković. Zentai ismerőseim, barátaim, ha felkerestek volna a mobilomon, azt a tanácsot kapják tőlem, hogy egy petákot se Đokovićra, hanem minden pénzeteket a skótra. Hogy miért hittem a skót győzelmében? Mert napi sétáim folyamán többször találkoztam Novakkal, s állandóan csak lezserséget, és nem azt a tűzet láttam a szemében, amivel világelső tudott lenni. Egykedvűen végezte a bemelegítő ütéseket, és többet foglalkozott a jegyesével, mint a tenyeresével. Miért volt ez így? Fogalmam sincs! — fejezte be információját Györe Csaba. Szerény szeretett volna maradni, nem akart tetszelegni senki előtt éleslátásával. Beszélhet azonban erről az újságíró, abban a reményben, hogy senki sem vonja majd érte felelősségre, pedig ha tévedne, legalább a főnökei megróhatnák. De az utóbbi időben már ez is kiment a divatból. Miért is hittem Murray győzelmében?
1. A döntőben mutatott játék gyorsan feledhető, hiszen láthatóan színjáték volt az egész, több tucat előre megbeszélt rövidítéssel, melyben Đoković rendre alulmaradt.
2. A favorit (a szerb) nem nyert szettet!!! Ez is érthető, ha előre megbeszélték, mert aki a kihívó 3:0-ás győzelmére tippelt, az óriási pénzeket zsebelt be a sportfogadáson.
3. Đoković egyszer sem emelte az ég felé három ujját. Ökölbe is csak egyszer szorította a kezét.
4. A bíróval, azaz a játékvezetővel csupán egyszer diskurált.
5. A második szettet 4:1-ről veszítette el hangtalanul.
6. A harmadikat 4:2-ről, és még önmagának sem tett szemrehányást, csupán jegyese felé nézve tárta szét karjait.
Ez adott okot a gyanúra, hogy nem volt „tiszta” a mérkőzés végeredménye. Két nappal a döntő után érkezett az első hír, mely megerősítette a gyanút: Murray 3:0-ás sikere megbeszélés műve volt.
A hír pedig így hangzott: 240 millió friss euró érkezett a szponzoroktól a teniszbe a skót 3:0-ja után. Arról persze nem szólt a fáma, hogy milyen arányban osztották fel a játékosok a kettőjüknek járó legalább 24 millió eurót. Mivel jelen voltam Fischer és Spasszkij osztozkodásán, úgy érzem, hogy Murray 14 millióval gazdagodott, Novak pedig 10-zel. Tehát a gyanú beigazolódott. Valakik mindent megrendeztek a végeredményt illetően. Ehhez még nem árt tudni a következőt: pár hét múlva népszavazás lesz Skóciában arról, hogy elszakadnak-e Angliától. Ha igen, Murray akár abba is hagyhatja a teniszt. Hogy miért, annak megválaszolását az olvasóra bízom.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..