home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A gótikus ékszerdoboz
Tóth Lívia
2024.06.29.
LXXIX. évf. 26. szám
A gótikus ékszerdoboz

A toszkán régió szívében található, három összefüggő dombon fekvő Siena Olaszország egyik legimpozánsabb középkori városa. Történelmi központja az UNESCO Világörökség része.

A helyi legenda szerint, melyet először a XVI. században jegyeztek le, a várost Remus fiai, Senius és Aschius alapították, miután apjuk megölése miatt el kellett hagyniuk Rómát. A két testvér egy fekete és egy fehér lovon menekült, ezért lett a város zászlaja és címere fekete-fehér. A város neve is Senius nevéből származik. Ezt a történetet támasztja alá, hogy a városban saját jelképként ábrázolják a Romulust és Remust tápláló római nőstényfarkast.

Siena heves záporral fogadott bennünket, mely éppen addig tartott, amíg megnéztük a San Domenico-bazilikát, melynek névadója Sienai Szent Katalin. A város egyik legjelentősebb vallási objektumának a létrehozása a XIII. században kezdődött, és bár az idők során különféle módosítások történtek rajta, elsődleges építészeti stílusa a gótika. Az impozáns téglahomlokzat, a díszítés hiánya és nagy rózsaablakok jellemzik. Sienai Szent Katalin a XIV. században élt, a bazilikában számos vele kapcsolatos ereklye található. 1461-ben szentté avatták, hatással volt az itáliai irodalomra, kiterjedt teológiai tevékenysége miatt egyháztanítóként is tisztelik, valamint Európa egyik védőszentje. Elszegényedett nemesi család 23. gyermekeként született, korán megmutatkozott rendkívüli vallásossága. Nyolcéves korában látomást látott a trónon ülő Jézusról, és ennek hatására szüzességi fogadalmat tett, majd tizenöt évesen csatlakozott a domonkos harmadrendhez — akit érdekel, bővebben is tájékozódhat kalandos életéről.

Innen gyalogosan sétálhatunk be a központba, a Piazza del Campóra, a híres, kagyló alakú térre, mely köré Siena városa épült, és minden hangulatos, szűk utcája ide vezet. A tér enyhén lejtős, kilenc részre osztva. Egyik oldalán helyezkedik el az 1300-as évek elején épült városháza, mely ma egy múzeumnak ad otthont. A gótikus stílusú objektum téglából és márványból készült, és a maga korában a legelegánsabb palota volt.

A Piazza del Campo másik nevezetes látnivalója a XIV. századból származó, 102 méter magas torony, a Torre del Mangia. Háromszáz lépcső vezet fel a tetejére, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a városra. Akinek ehhez nincs kedve vagy energiája, telepedjen le az egyik hangulatos vendéglő teraszán, és egy igazi olasz pizza vagy egy nagyon finom fagylalt ízlelgetése közben szemlélje a tér tarka zsibongását.

Miután ez megtörtént, elindulhatunk a dómhoz, de néhány percre álljunk meg a gazdagon díszített Fonte Gaia szökőkút előtt is — a neve örömforrást jelent.

Siena leghíresebb turisztikai attrakciója a monumentális (befejezetlen) komplexum, a Cattedrale di Santa Maria Assunta. Belépőjeggyel tekinthetjük meg, melyért általában sorba kell állni.  

A XII. századi katedrális az olasz gótikus építészet kiemelkedő példája. Jellegzetes toszkán, fekete-fehér márványburkolata van, a gazdagon díszített homlokzata 1380-ból származik. Belső terét szintén fekete-fehér színek uralják. Főbb látnivalói az 1481-ben készült Piccolomini-oltár, a Piccolomini-könyvtár, falán Pinturicchio híres freskóciklusával II. Piusz pápa életéről, a XIV. századi, márványberakásos mozaikpadló — az év nagy részében le van fedve, és csak bizonyos időszakokban csodálható meg, a keresztelőkápolna és a keresztelőkút. A szabadon álló 77 m magas harangtorony közvetlenül az épület mellett található.

A Sienai Nemzeti Művészeti Galéria Olaszország egyik legjelentősebb múzeuma, ahol XIV. és XV. századi sienai mesterek remekművei láthatóak. Ez az időszak volt Siena aranykora, a gyűjtemény által nyomon követhető, hogyan fejlődött a sienai művészet a XIII. századtól egészen a XVI. századig.

A palio a város leghíresebb hagyománya, a szó jelentése a pallium, magyarul köpeny szóból származik. A híres sienai esemény egészen a római korig nyúlik vissza, de a legelső lóversenyt csak az 1280-as években tartották meg, és 1644 óta minden nyáron, július elején és augusztus közepén szervezik meg. Az előzetes rendezvények, a történelmi felvonulás, a lovak bemutatása, a zsoké és a lovak megáldása vagy a tréning már júniusban megkezdődnek. A tizenhét körzet versenyzői között a futamok csak másfél percesek, három kört tesznek a Piazza del Campo téren, ahol ilyenkor akár több ezer ember is összegyűlik. A győztes egy selyempaliót kap, és hetekig ünneplik.

Négynapos toscanai utazásunkon számos gyönyörű helyet csodáltunk meg (Cinque Terre, San Gimignano, Firenze, Pisa stb.), de nekem valamiért Siena középkori, toszkán hangulata érintette meg leginkább a lelkemet. Ennek egyik oka talán az, hogy a város mai arculata ugyanolyan, mint amilyennek a XIII. és a XIV. században tervezték és formálták.

A szerző felvételei és az Art of Travel felvételei   

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..