A görög szerelem

A görög szerelem

Az ókori görögség és a szexualitás kapcsolatáról szinte mindenkinek a homoszexualitás jut elsőként az eszébe. Talán az sem véletlen, hogy az angol nyelvben a görög szerelem, azaz „greek love” kifejezés a homoszexualitás szinonimája.

Téved azonban, aki azt gondolja, hogy az antik korban a homoszexualitás minden tekintetben, teljes egészében elfogadott volt. A művészet azonban mindig is különös érzékenységgel viszonyult a szokatlanhoz és az újhoz. Irodalmi és filozófia művek tucatjai foglalkoztak a témával. Hogy mindez mennyiben járult hozzá az évszázadok folyamán kialakuló szexuális forradalomhoz, hogy mennyiben vált divattá a biszexualitás, illetve a homoszexualitás, azt mindenki döntse el saját maga. Kétségtelen tény, hogy napjainkra az egyházi, illetve a hagyományos házassági modellhez ragaszkodók ellenállása egyre inkább alul marad a melegházasságot propagáló lobbival szemben. A világpolitikai elit is egyre nyitottabbá válik ebben a témakörben, azaz világszerte egyre nagyobb támogatatásra talál a melegek házasságkötése.

Tarol a melegházasság intézménye

Többek között ennek köszönhetően egyre több kontinensen és egyre több országban törvényes keretek közé került, azaz törvényesen elfogadottá vált a melegek házassága. Jelenleg az alábbi államokban: Argentínában, Belgiumban, Dániában, Dél-Afrikában, Franciaországban, Hollandiában, Izlandon, Kanadában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Új-Zélandon, Uruguayban, valamint Brazília hét, illetve az Egyesült Államok tíz tagállamában. Ezenkívül számos államban, többek között Magyarországon is bevezették a bejegyzett, illetve regisztrált élettársi kapcsolat intézményét is, amely tulajdonképpen csak elnevezésében tér el a melegházasságtól. Néhány országban azonban a regisztrált élettársi kapcsolat sem működik, és kifejezetten tiltják az azonos neműek házasságát. Például Lengyelországban, Ukrajnában, Litvániában, Lettországban, Szerbiában és az Egyesült Államok néhány államában alkotmány vagy törvény tiltja a melegházasságot. Az idő azonban nem a tiltást, illetve szigort szorgalmazó államoknak kedvez. Hiszen szinte nem múlik el egyetlen hónap sem, hogy a világ valamely pontján, valamelyik országban, vagy államban ne vezetnék be, avagy ne legalizálnák az azonos nemű emberek közötti házasság intézményét. Tavaly például New York államban született pozitív döntés, napjainkban pedig a francia parlament fogadta el a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvényjavaslatot, amely kimondja, hogy a házasság „két különböző vagy azonos nemű ember között” létrejövő közösség.

Ellenállás a Balkánon

A Balkán-félsziget egyes országaiban azonban kevésbé választanák a francia törvénykezés által elfogadott vagy javasolt utat. Horvátországban például aláírásgyűjtés zajlik annak érdekében, hogy az alkotmány pontosítsa, hogy a házasság egy férfi és egy nő életközössége. A melegházasság intézménye elleni küzdelem még az évszázadok során egymástól eltávolodott egyházakat is egyesíti, avagy összefogásra készteti. A katolikus, a szerb ortodox egyház vagy a muzulmán közösség egyaránt támogatja a különféle civil szervezetek közreműködésével létrejött kezdeményezéseket az azonos neműek házasságának tiltására. Szerbiában is évek óta erős ellenállás tapasztalható ez ügyben. A politikum és a lakosság többsége egyaránt elveti a melegekkel szembeni pozitív diszkriminációt. Az Amnesty International évek óta figyelmeztet arra, hogy Szerbia diszkriminálja a melegeket, és súlyos emberjogi problémának tartja a meleg felvonulások betiltását. Előrelátható, avagy sejthető azonban, hogy a balkáni országok konok ellenállása az Európai Uniós tagság időpontjának közeledésével alábbhagy, és az új idők sajátos feltételrendszere fog teret hódítani.
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink