home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A gomolyfelhők nem tornyosulhatnak a művészet felett
Zséli Ágnes
2021.04.10.
LXXVI. évf. 12. szám
A gomolyfelhők nem tornyosulhatnak a művészet felett

Még az idén megoldódhat a Törökbecse Községi Művelődési Ház erkélyének beázási problémája, mely mintegy húsz éve gondot okoz, olyannyira, hogy a helyiség mára teljesen használhatatlanná vált. Az 1976-ban épült, impozáns kultúrotthon a bánsági település egyik jelképe.

Az elmúlt években az épületen több felújítást is elvégeztek, újrafestették a külső falakat, kicserélték a bádogcsatornát, az objektum látványos díszkivilágítást kapott, 2017-ben a földszinti rész multifunkcionális teremmel gazdagodott. Az erkély tetőszerkezete azonban annyira megrongálódott, hogy nagyobb esőzéskor a padlózatát szinte teljes egészében elönti a víz.

— Az erkélyünk üresen pang, hiszen a lemezek annyira tönkrementek, hogy a befolyó vizet edényekbe gyűjtjük, hogy megakadályozzuk a földszinti irodák mennyezetének az átázását. Az épület tetőszerkezetét teljes egészében fel kellene újíttatni, egyelőre azonban az erkély tatarozására tudunk pénzhez jutni — mesélte Zerebélyi Tényi Edit, az intézmény szakmunkatársa. 

A közintézmény számos művelődési eseménynek, rendezvénynek a helyszíne. A többi közt otthont nyújt az immár nemzetközivé vált, többnapos Tiszai Akvarell Akadémia festőtelepnek, a Ricsaj bánáti népművészeti találkozónak, a Tiszai pirkadatok — Josif Marinković-napoknak, mely a körzetben is a legjelentősebb zeneművészeti esemény, valamint különféle alkalmi műsoroknak. A kultúrházat otthonuknak tekintik a színjátszók, zenészek, tánccsoportok, művészek, irodalmárok is. Az idelátogatók itt tekinthetik meg a Törökbecsétől mintegy 12 kilométerre található, 7000 éves, neolitikus Borjas település régészeti lelettárát, Becse várának makettjét, a helyi származású Istvánffy István híres közjegyző emlékét, munkásságát őrző, állandó jellegű panorámaképet.

Novica Blažin, a Törökbecse Községi Művelődési Ház igazgatója elmondta, a mintegy 3 millió dinár értékű projektumot, mellyel a művelődési minisztérium által meghirdetett Város a fókuszban nevű pályázatra neveztek be, az önkormányzattal közösen dolgozták ki. Hozzáfűzte, az erkélyt 2014-ig egy magánvállalkozó bérelte, aki a helyiségben kávézót működtetett.

— Miután üresen maradt, az erkélyen különféle eseményeket igyekeztünk szervezni, ami több éve lehetetlenné vált. Az igazgatóbizottság úgy döntött, a felújított erkély a jövőben mindenképp a kultúra fellendítését szolgálja majd. Az erkély cseréppel borított, új tetőt kaphat, mely összhangban lesz az épületet fedő tető többi részével. Az utóbbi időben sokszor beszélgettünk arról, mi lesz a jövőben a szerepe a helyiségnek, ahol mindenképp művészklubot szeretnénk működtetni — hallottuk az igazgatótól. 

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..