home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A gazdasági veszteségek enyhítésén fáradoznak
MTI
2020.04.28.
LXXV. évf. 17. szám
A gazdasági veszteségek enyhítésén fáradoznak

Kedvezményes hitelekkel, az üzletek újranyitásával és a nemzetközi forgalom újraindításával igyekeznek a nyugat-balkáni országok enyhíteni a koronavírus-járvány miatt elszenvedett gazdasági veszteségeket.

Szerbiában egy nap alatt 8042-ről 8275-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A szerb kormány várhatóan tovább enyhít a korlátozó intézkedéseken, és ígérete szerint május elsejétől megindulhat az utasforgalom az ország nemzetközi repülőterein.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 763-ról 780-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök közölte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy az Európai Unió 100 millió euró kedvezményes hitellel támogatja a koronavírus-járvány miatt károkat szenvedett koszovói gazdaság felépülését.

Észak-Macedóniában hétfőről keddre 1386-ról 1399-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az országban kedden megkezdik a Covid-19-betegségben szenvedők vérplazmával történő gyógyítását - jelentette be az egészségügyi miniszter. Venko Filipcse elmondta, a vírusfertőzésre válaszul termelődő antitesteket gyógyult betegek véréből nyerik.

Montenegróban, ahol a járvány kezdete óta 321 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az utóbbi 24 órában nem volt új eset. Az egészségügyi illetékesek bejelentése szerint már magasabb a gyógyultak száma, mint a fertőzötteké. Milo Djukanović elnök kijelentette, hogy a járvány lecsengőben van az országban, ezért minél hamarabb teljesen újra kell indítani a gazdaságot, hogy az ország ne szenvedjen további károkat.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1516-ról 1565-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Kína újabb segélyszállítmányt küldött az ország többségében szerbek lakta részébe, a boszniai Szerb Köztársaságba. A védőfelszerelést, maszkokat, kesztyűket és teszteket szállító gép hétfő este érkezett meg. A boszniai Szerb Köztársaság hétfőn enyhített az elővigyázatossági intézkedéseken, és engedélyezte az időseknek, hogy három órára elhagyhassák otthonukat. Emellett engedélyezte, hogy a kisebb üzletek újra kinyissanak. Az országrész miniszterelnöke ugyanakkor kijelentette, a március 17-én kihirdetett szükségállapotot május 11. előtt biztosan nem vonják vissza.


Nyitókép: Shibuya/Unsplash.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..