home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések hatékonyak voltak
2021.02.24.
LXXVI. évf. 8. szám
A gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések hatékonyak voltak

Ma fontos dolgokról egyeztettem Boško Vučurović elnök úrral a Vajdasági Gazdasági Kamara vendégeként – olvasható Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének a Facebook oldalán. Mint írja, a mintegy kétórás összejövetelen azt tekintették át, hogy a Covid járvány milyen következményekkel járt a szerbiai és azon belül a vajdasági gazdaságra, milyenek a kilátások, hogyan tudják minél gyorsabban ledolgozni a járvány okozta lemaradást. Örömmel állapították meg, hogy „a szerb kormány es mindannyiunk által alkalmazott gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések hatásosak, hatékonyak voltak”.

Pásztor István a találkozón elhangzottakról a következőket sorolja fel:

–A szerbiai gazdaság tavalyi visszaesése csak mindössze 1,1 %, a mintegy 6 milliárd eurónyi gazdaságvédelmi csomag és az alkalmazott intézkedések hatékonynak bizonyultak.

–Az infláció szinten maradt, a foglalkoztatottság úgyszintén, a krízis nem növelte a munkanélküliek táborát.


Fotó: Ótos András

–A vendéglátó- és a szállodaipar nagyon megsínylette az elmúlt év intézkedéseit, de a kiskereskedelmi fogyasztás és a külkereskedelem volumene tartotta magát, nem esett vissza a 2019-hez képest.

–A Vajdaság gazdasági teljesítménye kiváló! Az ipari termelés szintje 3 %, a feldolgozóiparé 3,3%, a mezőgazdaságé pedig 4,4% növekedést mutatott a járványtól függetlenül 2019-hez viszonyítva.

–A külkereskedelmi mérleghez való hozzájárulásunk jelentős, növekedő szintű 2019-hez viszonyítva, meg a foglalkoztatás terén is némi pozitív elmozdulást mutatnak a számok.

Mindez örömteli es biztató! Reálisnak tűnik az a prognózis, amely közel 6%-os gazdasági növekedést prognosztizál a 2021 évre – összegez Pásztor István, és hozzáteszi: Mindannyian várjuk, hogy minél többen oltsák be magukat es minél hamarabb normalizálódhasson az élet!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..