home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A gasztronómia és a hagyomány találkozása
Balázs Zita
2024.03.23.
LXXIX.. évf. 12. szám
A gasztronómia és a hagyomány találkozása

Ételek, italok, kulturális programok, művészeti bemutatók, zenei előadás, kirakodóvásár, minőségi családi program. Ez a Meet & Eat gasztrofesztivál Szabadka központjában.

A húsvéti vásár március 22-én nyílt meg, de már egy nappal korábban is várta az érdeklődőket. A látogatókat Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja és Nagy Varjas Árpád, a vegyészeti iskola képviselője köszöntötte. A beszédek után a szabadkai Zeneiskola diákjai minikoncertet adtak.  


Apró József felvételei  

A helyi, válogatott alapanyagokból készült ételkülönlegességek, kézművesédességek, italok mellett a hagyományos vásári konyha választéka is jelen van a rendezvényen. Az ételeken és italokon kívül ipar- és népművészeti tárgyak is találhatóak a standokon. Az esemény célja amellett, hogy élménygazdag programokat nyújtson az embereknek, hogy a fiatalok is megismerjék a népi hagyományokat, és átörökítsék őket.

Bodrogi Béla, a Népkör Magyar Művelődési Központ főtitkára, az esemény szervezője elmondta, az idei fesztivál rekordot is döntött.

— 18. alkalommal rendezzük meg a húsvéti vásárt. Nagyon örülünk, hogy évről évre többen jelentkeznek. Az idén több mint 40 kiállítónk/kirakodónk van. Fontos, hogy a kínálat állandóan új termékekkel bővül. Ha végigsétálnak, az is látható, mennyire figyelünk arra, hogy rendezett, egységes legyen a helyszín. Arra is ügyeltünk, hogy bármerről érkezzünk a városba, a vásár ne rontsa el ezt a gyönyörű, szecessziós látképet.

A vásáron vannak olyan standok, amelyek inkább a rendezvény kiállítás jellegét erősítik. Ezek közé tartozik Fenyvesi Margité is, aki a Népkör Magyar Művelődési Központ képviseletében állított ki. Horgolt, hímzett termékekkel van tele az asztala.

— Mi inkább kiállítani jöttünk, mint árulni. A termékeinket ritkábban vásárolják az emberek, általában tanulni, nézelődni jönnek hozzánk. Minden évben itt vagyunk, mert a Népkör szervezi az eseményt. Évről évre változó, hogy mennyien fordulnak meg nálunk. Volt, amikor azt gondoltuk, már senki sem fog jönni, és akkor megjelent egy nagyobb csoport, vagyis teljesen változó az érdeklődés.

Sok kézművesterméket is találhatnak az érdeklődők. Krćić Snežana is egyedi, kézzel készített tárgyakat kínál.

— Vannak nálam húsvéti tojások, dobozok, díszek, tálcák stb. Ilyenkor, az ünnepi időszak közeledtével mindenki szeretne kedveskedni a családnak, unokáknak, barátoknak, az én termékeim ajándéknak is jók.

Minden látogatót más-más érdekel. Sokan a virágok és a dísztárgyak miatt jönnek a vásárba, másokat a finom falatok és a jó pálinkák csábították ki az eseményre.

— Azért vagyok itt, mert nagyon szeretem a virágokat, és itt mindig szépeket találok, ráadásul jó áron — nyilatkozta Mészáros Katalin.

— Minden évben kijövök a vásárokra, az idén is körbenézek az árusok között, de bevallom, főleg a kürtőskalács miatt jöttem — mondta Borsits Hausler Szilvia.

Ruzsicska Rózsát is főleg a virágok érdeklik, és nagyon örül, hogy húsvét előtt ilyen szép rendezvény helyszíne a város központja. Kovács István szeret a jó időben sétálni, és szívesen megcsodálja az asztalokon található sok szép árut. Elárulta, a jó kolbászok és pálinkák is érdeklik, de a sonkakóstolást sem hagyja ki.

A 18. Meet & Eat fesztivál majdnem egy teljes hétig színesíti a városközpontot. A rendezvény utolsó napja március 27-e lesz, amikor még várják a látogatókat.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..