home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A futóturizmus lehet az egyik legdinamikusabban fejlődő terület
MTI
2016.03.01.
LXXI. évf. 9. szám

A turizmuson belül a futóturizmus lehet az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a következő években, a futóversenyeknek nemcsak egészséges életre nevelő, szemléletformáló hatásuk van, hanem kézzelfogható gazdasági hasznot és pozitív külföldi médiavisszhangot is generálnak — mondta Varga Mihály a futóversenyek nemzetgazdasági hatásait vizsgáló tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

A fő budapesti futóversenyekhez kapcsolódó közvetlen költés 2,7 milliárd forint volt 2015-ben, a kapcsolódó adó- és járulékbevételek 880 millió forintot tettek ki — ismertette a nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Sportiroda (BSI) által megrendelt, a KPMG által készített tanulmány főbb megállapításait. 

Varga Mihály beszámolt arról, hogy az elmúlt években dinamikusan emelkedett a budapesti futóversenyeken résztvevők száma.

A tanulmányban vizsgált három nagy rendezvényen — Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton Fesztivál — meghaladta a 70 ezret a regisztrált versenyzők száma tavaly, ami 22 százalékos növekedés az előző évhez képest — ismertette. A világ 80 országából regisztráltak és érkeztek ezekre a rendezvényekre tavaly, 17 500 külföldi futó és kísérője mintegy 65 ezer vendégéjszakát töltött itt, de a hazai indulók 60-70 százaléka is vidékről érkezett, ők is Budapesten töltöttek pár vendégéjszakát — ismertette a miniszter. 

Felidézte: a turizmus adja a bruttó hazai termék (GDP) növekedés 9 százalékát, a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja, stratégiailag fontos területe a gazdasági növekedésnek. 

Varga Mihály tájékoztatott arról is, hogy a kormány szándéka szerint a turizmus fejlesztésére a 2014-2020-as uniós időszakban az eddig kiírt pályázatokból is több mint 100 milliárd forintot biztosítanak. A budapesti támogatott programok közül ide tartozik a Hauszmann-terv, a Liget-projekt és a vizes világbajnokság helyszínének kialakítása, amely szintén hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez — mondta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a keretösszeg az év végére megközelíti a 150 milliárd forintot. Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója elmondta: 2010 óta majdnem háromszorosára nőtt a külföldi futók létszáma, a legtöbben Franciaországból, Olaszországból, Nagy-Britanniából jönnek, de az utóbbi években a szlovák és a lengyel futók száma is megugrott, akiknek fontos, hogy Magyarországon megfelelő ár-érték arányt találnak. Indra Dániel, a KPMG szenior menedzsere a tanulmány ismertetésekor elmondta: a gazdasági hatást az őszi futóversenyek — Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton Fesztivál — kapcsán vizsgálták.

Az eredményekből kiderült: a maraton 2,3 milliárd forint, a félmaraton 700 millió forint közvetlen költést generált, ami a multiplikátor hatással számolva 4,44 milliárd költést jelent a teljes gazdaságban. Ha 40 százalékos hozzáadott értéket rendelnek a versenyekhez, akkor azok 1,78 milliárd forinttal járultak hozzá a 2015-ös GDP-hez — ismertette. 

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte: fontos eredmény, hogy a kutatás szerint az első alkalommal Magyarországra érkező futóturisták 70 százaléka vissza is akar térni ide. Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: az elmúlt évek látványos eredményéhez kellettek a befektetések is. A kormány azokat az ágazatokat támogatja, amelyek szorosan kapcsolódnak a gazdaság növekedéséhez; a futóturizmus ilyen terület — mondta. 

Szalay-Bobrovniczky Alexandra kérdésre válaszolva közölte: a kiemelt területeken — rakpart, alagút — rendezett futóversenyek engedélyezése során figyelembe veszik, hányan vesznek részt az adott rendezvényen, és más elbírálás alá esik egy nagyobb múltú rendezvény.

Hangsúlyozta: nem a versenyek számát szeretnék csökkenteni, hanem próbálják összeegyeztetni azokat a belvárosban élők igényeivel. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..