home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A füst az úr
Fehér Márta
2019.08.25.
LXXIV. évf. 34. szám
A füst az úr

Olyan érzés, mintha megtöltené az egész testedet… — Megszabadulnak fegyvereiktől az új-zélandiak — Ki kínál többet?

Olyan érzés, mintha megtöltené az egész testedet…

…nem lehet nem belélegezni. Nem lehet elbújni előle. A gyerekek és a felnőttek is folyamatosan köhögnek — ezt mondta egy fiatal nő, aki egy kis orosz településen lakik, 100 km-re a Krasznojarszk régióban pusztító erdőtüzektől. Több millió hektár ég, a füst pedig messzire elér, több szibériai városra is állandó homályként telepedett rá a füstköd. Több régióban lassan két hónapja küzdenek a nem csillapodó erdőtüzekkel. A hatóságok és a civil szervezetek — egyebek mellett a Greenpeace is — eltérő adatokat közöltek arról, mekkora területet érintenek a lángok, ám még a legvisszafogottabb becslések szerint is egy Belgium nagyságú rész ég, a füst pedig már Észak-Amerikába is elért. A kialakult helyzet miatt többen is a regionális vezetőséget hibáztatják, szerintük nem lépett idejében, ezért nem sikerült megakadályozni a katasztrófa növekedését, aminek Oroszországon kívül is lehetnek káros környezeti hatásai. A helyi vezetők szerint viszont egy minden nyáron visszatérő jelenségről van szó. Azt mondják, túlságosan drága lenne küzdeni a lakatlan, nehezen megközelíthető helyeken. (Origo)


(fotó: Russian Emergency Situations Ministry Press Service via AP)

 

Megszabadulnak fegyvereiktől az új-zélandiak 

Összesen 12 183 lőfegyvert adtak le a hatóságoknak az új-zélandi állampolgárok országszerte az elmúlt hónapokban. A fegyvertulajdonosok a christchurchi merénylet hatására szigorított törvények miatt december 20-áig adhatják le azokat a fegyvereket, amelyeket a két mecsetben elkövetett, 51 halálos áldozatot követelő szörnyűség után áprilisban az új-zélandi hatóságok betiltottak. Csaknem az összes félautomata lőfegyver ebbe a kategóriába tartozik. A kormány visszavásárolja a fegyvereket: az erre a célra elkülönített 168 millió új-zélandi dollárból eddig 22,4 milliót költött el. Miközben sokan döntenek a betiltott fegyvereik beszolgáltatása mellett, a fegyvertulajdonosok szövetsége a napokban azt tanácsolta tagjainak, hogy várjanak, amíg a kormány kedvezőbb árat ajánl a fegyvereikért. A szövetség azt is nehezményezi, hogy helyenként ellenséges volt a környezet az erőteljes rendőri jelenlét, az utasítgatások és a tulajdonosok kikérdezése miatt. A helyi rendőrfelügyelő-helyettes viszont közleményében megdicsérte a fegyvertulajdonosok együttműködő hozzáállását. (MTI)

 

Ki kínál többet?

6,385 millió dollárért — a várakozást meghaladó összegért — árvereztek el egy James Bond-filmekhez készült, különleges szerkezetekkel kiegészített Aston Martin DB5 sportkocsit a kaliforniai Montereyben, ráadásul úgy, hogy az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel. Viszont megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkos ügynök számára tizenhárom módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi. Az 1965-ben gyártott autót az Eon Productions stúdió bocsátotta árverésre, a Tűzgolyó amerikai promóciós rendezvényein használták annak idején. A világon csak három példány ismert a James Bond-rajongók által álomautónak tartott modellből. Az RM Sotheby’s aukciósház előzetesen 4 és 6 millió dollár közötti árral számolt, a liciten azonban hamar magasba szöktek az ajánlatok. A vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra. A ritka autónak eddig három tulajdonosa volt, köztük egy autómúzeum, ahol harmincöt éven át volt kiállítva. (MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..