A független elnökjelölt

A független elnökjelölt

​​​​​​​Putyin független jelöltként indul az orosz elnökválasztáson — Több tízezer Volkswagen terepjárót hívnak vissza — Megmenekült a gyros

Putyin független jelöltként indul az orosz elnökválasztáson

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy független jelöltként készül a jövő márciusi elnökválasztásra, ám bizonyos pártok és szervezetek támogatására is számít. Putyin a szokásos év végi sajtótájékoztatóján beszélt erről Moszkvában. Oroszországban a független jelölteknek a választási listára kerüléshez 300 000 aláírást kell összegyűjteniük. Putyin az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás fejlesztését nevezte meg az ország előtt álló legfontosabb feladatoknak. Arra a kérdésre, hogy miért nincs erős ellenzéki kihívója, az elnök a 2000 óta elért gazdasági és társadalmi eredmények felsorolásával válaszolt. Szavai szerint egyébként egy olyan kiegyensúlyozott politikai rendszer kialakítására törekszik, amelynek egy versenyképes ellenzék is része lenne.
 

Több tízezer Volkswagen terepjárót hívnak vissza

A német közúti közlekedési hatóság (KBA) több tízezer Volkswagen Touareg típusú terepjáró visszahívását rendelte el a károsanyag-kibocsátást manipuláló szoftverek miatt. A hatóság közleménye szerint a gyártónak 56 700 Touareget kell visszahívnia, többségük — 31 800 terepjáró — nem Németországban van forgalomban. Az intézkedés olyan modelleket érint, amelyeket az Euro 6 károsanyag-kibocsátási szabvány alapján működő 3 literes dízelmotorral szereltek fel. A Volkswagen köteles valamennyi tulajdonost külön értesíteni a visszahívásról. A KBA adatai szerint ezeknél az autóknál két olyan szoftveres megoldást is rendszeresítettek, amely manipulálja a károsanyag-kibocsátást, azzal a céllal, hogy a motor vizsgálati körülmények között megfeleljen a környezetvédelmi előírásoknak. A szoftvereken most telepíteni kell a hatóságilag jóváhagyott frissítéseket, hogy a kocsi a forgalomban is megfeleljen a károsanyag-kibocsátási szabályoknak — rendelte el a KBA a német sajtóban ismertetett határozatában.
 

Megmenekült a gyros 

Nemrég az Európai Parlament elé került az úgynevezett gyrosügy, mely eredetileg Németországból indult, viszont a döntés egész Európára vonatkozik. A közkedvelt étel alapanyagának, a húsnak az egyik adaléka a foszfát — lényegében ezzel érik el, hogy a nyársra húzott csirke vagy borjú ne essen szét, a foszfát ugyanis megköti a vizet. Az EP-nek arról kellett döntenie, hogy betiltja-e a foszfátot, amivel a gyros halálos ítéletét is aláírta volna. Noha a jelen levő EP-képviselők nagy többsége szerint a foszfát veszélyes lehet az egészségre, mégsem lett meg a szükséges minősített többség, úgyhogy sokak kedvenc csemegéje továbbra is sülhet a nyárson.


Nyitókép: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A független elnökjelölt
Világkép
A független elnökjelölt
Világkép
  • MTI
  • 2019.12.03.
  • LXXIV. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink